Fredagsskafferiet

Varannan fredag skriver jag en ”liten” matkrönika i Arvika Nyheter som heter Fredagsskafferiet.

 

SOMMARENS SÖTASTE GUBBAR
Den svenska jordgubbssäsongen är alltid lika efterlängtad, trots att det finns importerade jordgubbar under hela våren. Importbären är vackra och hållbara men saknar sötman och aromen som de svenska har. Det beror dels på de långa ljusa svenska sommardagarna som gör att bären utvecklar sin fina arom.

Jordgubbarna är det bästa tecknet på att sommaren äntligen är här! Trots snålblåst, åska och drivis så är försäljarna som står utanför Coop och ICA med gubbarna det odiskutabla faktumet att nu är det faktiskt sommar!Säsongen för svenska jordgubbar inleddes i Helsingborg i början på april, styckpriset hamnade på 160 kronor per ask innehållande 250 gram jordgubbar. Nu är vi i början på juni och kan njuta av lite mer rimligt prissatta gubbar!
Totalt skördas cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per å r här i Sverige, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år. De är vackra att se på, smakar underbart och är dessutom (såhär i hälsotider) fiberrika och innehåller antioxidanter.
Jordgubbar är en extrem färskvara med kort hållbarhet. Försäljningen beror mycket på kvaliteten så det lönar sig att betala några kronor mer i inköp och satsa på hög kvalitet redan från början. Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in. Fryser man in dem mår de bäst av att skivas och lättsockras. De frysta bären är perfekta att ta fram och mixa tillsammans med vaniljyogurt, havremjölk, en sked honung och en nypa krossade linfrö för den perfekta hälsosmoothien.

Från hälsosam dryck ett förslag på helfestlig drink …
Frys in delade jordgubbar som du sedan tar ut och mixar tillsammans med en nypa socker, det finrivna skalet från en halv citron och en näve färska myntablad till en krämig massa. Lägg isbitar i ett vackert glas, häll i 3 cl Explorer Jordgubb, 1 msk konc. jordgubbssaft samt en stor sked av den krämiga jordgubbsmassan. Fyll upp med Schweppes Russian och garnera med färsk mynta.  Den perfekta välkomstdrinken!

 Mynta är en lättodlad kryddväxt med mild smak som är perfekt till bär, godis och olika mejeriprodukter som glass och creme fraiche. Ger en underbar brytning till det söta!
Våga prova gubbarna som något mer än en avslutning på den goda måltiden … dom kan faktiskt göra väldigt bra resultat även som del av en sallad!
Prova recepten nedan! Smaklig Spis!

Jordgubbssallad
Balsamico- och jordgubbssalladen är en fantastisk kombination. Salt möter syrligt och sött!

 1 liter jordgubbar
2 msk Balsamicovinäger
1 näve pistagenötter
100 g mild blåmögelost

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Halvera dem.
  2. Droppa över balsamicovinägern.
  3. Skala nötterna och lägg i, smula ner osten
  4. Låt stå några minuter och ”dra” till sig.

 Lägg upp på en vacker tallrik, servera med en bit bröd och ett glas skumpa!

 Myntasocker och vaniljcreméfraiche
Jordgubbarnas bästa kompanjoner

 1 kruka mynta
100 g socker

  1. Kör mynta och socker i mixer till en jämn, grön färg
  2. Bred ut sockret på en plåt för att torka

 200 g creme fraiche
1 vaniljstång

  1. Dela och skrapa ur vaniljstången, rör ner i creme fraichen
  2. Vispa creme fraichen i ca en minut för en krämig, luftig konsistens

Strö rikligt av det gröna sockret över jordgubbarna och servera med en klick cremé  fraiche och dekorera med blad från myntan.

 Citronmascarpone
Mascarpone är en italiensk mjukost med en lätt karamellsmak. Tillsammans med citron en oslagbar kombination!

100 g Mascarpone
Finrivet skal från en citron (och några droppar saft)
En nypa socker 

  1. Rör ner det finrivna skalet från citronen i osten
  2. Smaka av med socker

 Snoppa och dela jordgubbarna. Droppa över några droppa citron. Lägg på en stor klick av mascarponen, dekorera med lite finrivet skal från citronen och färsk mynta.

 

VinvaletGubbarna gillar att dela plats med söta vänner eller lite bubbel.
 
Château Grillon (nr 4115),  Frankrike 375 ml 125 krPol Roger Brut Réserve (nr 7549), Frankrike 348 krRotari Rosé (nr 7701), Italien 99 kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s