Fredagsskafferiet

 

PASSION FÖR PEPPARsvartpeppar
Min passion för peppar i alla dess former sätter mig ständigt i situationer där hostande och nysande är vardag … men det är inget som kommer att stoppa mitt peppartuggande, peppar är en enorm källa till glädje i mitt kök!

Precis som med kläder där acessoirer ger helhetsintrycket, precis så är det med mat- råvarans kvalité är det viktigaste men man kan piffa till det mesta med rätt tillbehör … 
Peppar är ett gemensamt namn på olika kryddor med skarp och brännande smak och en aromatisk, ofta stickande lukt. Pepparplantan är en flerårig klätterväxt som kan bli upp till 15 m lång. Plantan har mörkgröna, blanka blad. Blommorna, som är nakna sitter tillsammans i stora ax. Frukten är en klotrund stenfrukt; halvmogna, hela frukter ger svartpeppar, den mogna fruktens sten ger vitpeppar och den färska, unga frukten grönpeppar. Svartpeppar vitpeppar och grönpeppar kommer från pepparväxten (Piper nigrum), medan exempelvis rosépeppar, kryddpeppar och sichuanpeppar kommer från träd som är helt obesläktade med varandra och med pepparväxten. Av arten kryddpeppar, som härstammar från Västindien, används de omogna, torkade bären. Av rosépeppar från Sydamerika används de torkade bären.
red-green-chili-peppers

 Spansk peppar eller chilipeppar kommer från växtarten Capsicum annuum. Hit hör t.ex spansk peppar, jalapeño och vanlig paprika. Chilipeppar är väldigt tacksam och enkel att odla. Plantorna finns i alla storlekar – från 35cm, till flera meter höga. Plantorna är inte ettåriga, utan man kan med fördel övervintra dem i köksfönstret och därmed få tidigare fruktsättning andra året. Innan de övervintras bör de beskäras ordentligt, och det är mycket viktigt att man ger de extra växtbelysning under den mörka årstiden. Inte nog med att chilins blommor och frukter är vackra. Den är också mycket användbar i all sorts matlagning, eftersom hettan varierar från mycket mild till superhet. Den kan användas färsk, torkad eller fryst, och lämpar sig mycket väl för inläggningar och såser. Eller varför inte göra ditt eget chilipulver. 

 

De flesta använder peppar men köper tyvärr den färdiga, och ibland mixade fabriksproducerade varianten med färgglada burkar och fantasinamn som finns på butikshyllorna. Inget fel i det kanske, men ta fem minuter av din dyrbara tid och sommarstressa lite mellan regnskurarna (du hinner, det är väl semester nu) och gör dina egna kryddor! Du kommer att märka skillnaden, jag lovar.

SMAKLIG SPIS

 

images

 Citronpeppar
Köp en påse hela svartpepparkorn och mortla dom. Finriv skalet från två citroner som du sedan låter torka över natten. Bland och voila! Där har du en naturligt god citronpeppar som gör underverk till allt kött, fisk men även på knäckemackan med en skinkskiva …

 Chilipeppar
Vill du vara lite ”wild´n crazy” så finhackar du en färsk chilifrukt (det gör inget om det kommer med lite kärnor) som du sedan låter torka och blandar med citronpepparen så får du istället dina egna chiliflakes med svartpeppar och citron! Den här chilipepparen är underbart god att gnida in i köttet innan du grillar det.
Rosmarin

 Rosmarin- och fänkålspeppar
Ta en kruka rosmarin och dra av bladen från kvistarna. Banka bladen med änden på kniven och finhacka dem sedan (bladen är så tjocka så smaken kommer fram bättre om du bankar dem). Finriv skalet från en stor mogen citron och strö sedan ut den och rosmarinen på en plåt och låt torka över natten. Köp en påse hela svartpepparkorn och en påse vitpepparkorn samt en burk med fänkålsfrö. Ta hälften av var från pepparpåsarna och mortla. Gör likadant med ca 3 matskedar fänkål (de behöver inte krossas, bara bankas till lite för att få fram ultimat smak). Mixa sedan allt och du har din egen perfekta fläskkrydda! Den här ger supergod smak till allt fläskkött oavsett om du grillar eller ugnssteker. Om du ugnssteker ex. fläskfilé så får du en jättegod sky om du blandar i en klick smör och några deciliter torrt vitvin som får koka ihop med köttsky.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s