Fredagsskafferiet

Kräfta

”Nu är det ju så att de flesta inte är ett dugg intresserade av att ställa sig vid spisen och lukta på den underbara doften från kräftskalen dagen efter en kräftskiva … Då är det så finurligt att man fryser in skalen! Det går utmärkt och det innebär att du kan göra fonden när du ska ha gäster och bjuda på kräftsoppa!”


För många har semestern
varit en blöt historia (och då menar jag inte slurpandet på rosévinet). Regnandet har varit i stort sett konstant och vi har gått omkring hoppfullt och väntat på ständigt utlovade högtryck som aldrig dyker upp.
Det man iallafall kan le åt nu är att det äntligen är kräftsäsong så det är bara att njuta!

Varje år har tidningarna otaliga test där olika kräftsorter betygssätt, och det tycker jag är jättebra då det oftast är proffs som sitter i panelen. Då kan man få en liten fingervisning om vilka kräftor som är ätbara då det verkligen är en chansning att köpa annars.
Det jag tycker är absolut viktigast är att koka en egen lag till de frysta kräftorna.  Det är ju så att kräftorna kanske inte blir ordentligt sköljda innan dom förpackas vilket gör att lagen smakar lera. Tina de frysta kräftorna långsamt (helst i kylskåp) och gör sedan egen lag enligt receptet nedan så kommer du att få fräscha kräftor med en doft av krondill.

Kantarelltoast är ett gott tillbehör till kräftorna och många har säkert varit i skogen och plockat så ni har färska kantareller, det är en bonus! Smörstek massor med kantareller tillsammans med schalottenlök, ha på ordentligt med flingsalt och färskmalen peppar och lägg på rostat bröd.
Salta kräftor samsas också jättebra med en fet ostpaj på ex. Västerbottenost, de flesta har redan massor av recept på det så idag får du istället recept på 2 saker som är ett måste att göra före, och efter kräftfesten!
Koka egen lag till de frysta kräftorna samt koka fond på kräftskalen. Du får inte missa att göra kräftsoppan, den är himmelskt god!
Nu är det ju så att de flesta inte är ett dugg intresserade av att ställa sig vid spisen och lukta på den underbara doften från kräftskalen dagen efter en kräftskiva … Då är det så finurligt att man fryser in skalen! Det går utmärkt och det innebär att du kan göra lagen när du ska ha gäster och bjuda på kräftsoppa!

Hemgjord Snaps är roligt att servera, dessutom en uppskattad gåva när man är bortbjuden! (vill man ha två mindre flaskor i stället så går det bra med Nyköpings brännvin 37 cl).913164834

1 Flaska Brännvin special
1 stor och mogen citron
1 knippa citronmeliss
2 msk hela svartpepparkorn

Tvätta citronen noga och skala av skalet i tunna remsor (inte det vita).
Lägg i citronskal, bladen från citronmelissen och svartpepparkorn i flaskan, låt stå och dra i minst ett dygn i rumstemperatur. Sila av pepparkorn och citronmeliss. Dricks inte snapsen upp direkt så ta även bort citronskalen då de kan ge en bismak om de står för länge.

  Kräftlag
Till 1 kg frysta kräftorKräfta II

3 dl vatten
5 dl öl
1 stor gul lök skalad i klyftor
1 dl salt
1 msk socker
1 stor bunt färska dillkronor

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 10 min.
  2. Plocka upp dillkronorna och sila lagen, låt svalna var för sig.
  3. Varva de tinade kräftorna och dillkronorna i en vacker skål. Häll över den nykokta, kalla lagen. Täck över och låt stå kallt i ca ett dygn för att dra åt sig smakerna. Dekorera sedan med färska dillkronor.

 

Kräftfond/Soppa

Skalen från ca 1 kg kräftor
2 st morötter skurna i bitar
1 stor, skalad gul lök i klyftor
1 Purjolök skuren i bitar
2 msk rapsolja
4 msk tomatpuré

1 liter vatten
2 msk konc. skalfond
3 dl torrt vitt vin
5 st persiljestjälkar, finhackade
2 dl grädde
2 msk rumstempererat smör
2 msk vetemjöl
salt
Cayennepeppar
Kräftstjärtar

  1. Bryt skalen i mindre bitar. Fräs morot, lök och purjo i olja. Tillsätt skalen och fräs ytterligare en stund.
  2.  Rör ner tomatpurén och tillsätt vatten, fond, vin och persilja. Sjud i 30 minuter. Sila.
  3. Koka ihop buljongen till två tredjedelar. Tillsätt grädden och koka upp.
  4. Mosa samman smör och mjöl. Klicka ner redningen under omrörning och sjud ca 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och cayennepeppar.
    Fördela kräftstjärtar i djupa tallrikar och häll på soppan.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s