Fredagsskafferiet

Färska räkor räddare i nöden!

Ibland vill det sig inte riktigt i köket. Oavsett om man har viljan att göra något gott på fredagkvällen så är det inte säkert att man har orken (behöver i och för sig inte alltid vara en fredag). Lagar man något ändå så blir det överstekt, överkokt eller mest blä …
Räddaren i nöden heter räkor. Det ultimata att ställa fram på bordet och äta med gott bröd, kan göras till rena festmiddagen med bara några enkla knep.
Köp från fiskhandlaren vid Palmviken eller på torget, skippa dom små, frysta stackarna.
Har du tur så fråga fiskhandlaren, kanske har han färska räkor?
I Sverige hittar vi oftast räkor färdigkokta (de kokas omedelbart i samband med fångsten). Man brukar sälja räkorna sorterade efter storlek, i Sverige efter antal räkor per kg (50-70, 70-90, 90-120), och oftast är kilopriset högre för de större.
 

Ägg och räkor är gott tillsammans. Köp färska ägg på torget, 26:- kg och värda varenda krona till skillnad från de ägg som ploppar ur de industriuppfödda hönorna.
Här får du ägg från glada sprättande värmländska höns och det märks inte minst på smaken och färgen.
Gör en supergod kall äggröra som jag fått tips på från min amerikanska väninna Mabel, det är vanligt att ha på knäckemackan där. Jag lägger den på toast och blir salig.
Till äggröran använder du hemgjord majonnäs istället för att använda den plastiga, gula smörjan på tub. Om du nu inte ”har tid” att göra egen (det tar ju i alla fall ett par minuter …) så köp åtminstone majonnäsens Ferrari, Hellman´s Real Mayonnais, finns oftast  på ICA, kritvit och smakar gudomligt! Om du nu inte vill lägga de pengar som den kostar (ca 35 kronor) så köp istället den vita, fejkade majonnäsen i burk som finns på Lidl och som kostar typ noll kronor.  Den är utan tvekan faktiskt det närmsta du kan komma majjo om du inte gör egen eller köper den amerikanska Hellman´s.

 Receptet nedan har jag lånat från min skånska matfavvo, Lisa Förare-Winblad. Det är kanongott som en matig förrätt men kan lätt gå som middag om man bara köper ett gott smaskigt surdegsbröd till och gör toast med kall äggröra och rökt skinka.
Att skala räkor är aptrist, låt gästerna göra jobbet. Precis som med kräftskal är räkskal perfekta att göra räksoppa på och även dessa går att frysa för att tillredas senare.
De här räkorna värmer man vilket gör dem enklare att skala samtidigt som smaken blir mer markant. Lägg allt i en stor ugnsform under dagen för att marinera så är förrätten klar, bara att skjuta in i ugnen några minuter när gästerna kommer. Äggröran är godast om du rör ihop den precis innan servering, men äggen kan du ju koka på dagen.

 Marinerade fredagsräkor med rosmarin och citron

 800 g stora fina räkor
5 små schalottenlökar
1 dl fruktigt, ej fatlagrat vitt vin
1 citron, noga tvättad
1/2 dl torr sherry (kan uteslutas)
2 msk olivolja
1 tsk grovmald svartpeppar
1/2 msk torkad rosmarin eller helst, 1 dl repad färsk rosmarin

  1. Lägg räkorna i en stor ugnsfastform, de får inte ligga i flera lager. Skiva schalottenlök och citron tunt. De behöver inte skalas. Skär citronskivorna i kvartar. Blanda försiktigt runt alla ingredienser med räkorna.
  2. Låt marinera i kyl under dagen. Rör gärna om någon gång.
  3. Värm grillen i ugnen till 225°. Sätt räkorna under grillelementet tills de vitnat i skalet ca 7-10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
  4. Servera bums. Om du är energisk kan du sila av spadet som är trevligt att doppa bröd i

 Kall äggröra a la Mabel
Lägg gärna på en skiva rökt skinka på toasten tillsammans med äggröran, smaskens!

6 hårdkokta ägg
2 dl majonnäs
1 msk Dijonsenap
Salt
Nymalen svartpeppar

Hacka de hårdkokta äggen, rör försiktigt ner majonnäs och senap. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s