Kantarellen- höstens coolaste kompis

Kantarellen är utan tvekans höstens coolaste köksmästare!
Måste dock erkänna att det inte ingår i mina bästa egenskaper att virra runt i skogen och plocka dom. Mitt enda och första försök gjordes i Skåne tillsammans med mina betydligt mer rutinerade skånefavvisar BoA och Figge. Dock avslutades det av en enorm skock vildsvin som ansåg att skogen var deras revir, inte vårt. Kan faktiskt glatt erkänna att jag höll med … Lyckligt lottad som jag är har jag en samling vänner som gillar detta trampande i skogen och som förser mig med en mängd av detta skogens guld!
Prova denna gudomliga kantarellpaj med ruccola o. Gör gärna i små formar och bjud på som tilltugg.
Jag nämner hela tiden att ni ska använda värmländska produkter som ni kan köpa på torget och ni vet varför, smaken …!!
Dessa produkter finns snart att köpa i mindre skala  hos
Butik Annorlunda där vi nu startat ett samarbete och säljer svenskproducerade godsaker tillsammans med Food Factorys egenproducerade ”treats”. VÄLKOMNA!

Pajdeg
2 1/2 dl. siktat dinkelmjöl
75 g tärnat, kylskåpskallt smör
1 dl Kesella

Fyllning
200 g kantareller
2 schalottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
1 rejäl knippe färsk timjan
50 g ruccola
2 msk smör
1/2 dl rapsolja (neutralare i smaken än olivolja, köp värmländsk från Segmon)
4 värmländska ägg (finns att köpa på torget)
2 dl vispgrädde (INTE light …)
1 tsk salt
1 msk nymalen svartpeppar
3 dl riven Västerbottensost

1. Kör dinkel och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp ca en halvtimme.
2. Grovhacka  kantarellerna, finhacka scalottenlök och vitlök. Repa timjanbladen. Ta bort grova stjälkar från ruccolan och grovhacka den. Stek svampen i smör och olja, krydda med salt och peppar. Lägg i lök och vitlök, låt den bli blank. Vänd ner ruccola och timjan på slutet. Ta upp och låt svalna.
3. Värm ugnen till 225 g. Dela pajdegen i bitar och tryck ut den i små formar(går givetvis lika bra med en stor). Lägg i svampfyllningen.
4. Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll på äggstanningen och strö över osten.
Grädda ca 10-15 minuter. Låt svalna innan de lossas från formen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s