PizzaParty

Potatispizza

 


Pizza är nog en av världens mest kända maträtter.
Pizza Margerita uppfanns på en restaurang i Neapel och det var där allt började. Italien är en av världens främsta matkulturer och vi har mycket att lära från deras sätt att alltid sätta maten i fokus.
Det är för mig helt osannolikt att pizza i Sverige idag har utvecklats till att serveras som en osmaklig klump av dåliga ingredienser som alla sett sina bättre dagar.

Hur kan det ha gått så långt att man på ex. ICA funnit anledning att ta fram produkter som färdig utkavlad pizzadeg med ”tomatsås” på? Vid sidan om bjuds små plastburkar med ”skinka”, ananas, jalapenos samt en burk med (och detta är det mest pinsamma ord jag någonsin hört), ostflingor. Ostflingor? Vilket säljande uttryck för rivna ostskalkar som annars fått kastats bort.
Orkar vi inte/har inte ens tid att kavla ut den färdigköpta pizzadegen och pensla på den medföljande ”tomatsåsen” längre? Ta en titt i vårt egna kylskåp för att se vad som finns hemma och slänga på pizzan? Snart kommer det väl färdigtuggad mat på burk för alla stressade som inte hinner tugga själva.
Varje vecka överöser matbutikerna oss med ”extrapriser” på dessa färdiga massprodukter. Denna vecka annonserar ICA i sin ”spara pengar” – kampanj om att de har Dr. Oetkers djupfrysta pizza till extrapris, 2-pack djupfryst pizza för 39.90! Djupfryst? Näe tack!
Visst kan man köpa färdig pizza, men det är både billigare och godare att använda färska, hälsosamma råvaror och skapa efter sin egen smak.
Pizza är så fantastiskt gott och enkelt att göra själv. Visst, om ni absolut måste, köp färdig deg men satsa på egna ingredienser och skippa den medföljande ”tomatsåsen”. Prova den enkla men kanongoda tomatsåsen nedan som Jamie Oliver gör. Mozzarella är oundvikligt till pizzan och ger den där riktiga pizzasmaken, likaså att strö färsk oregano över. Glöm inte att salta och peppra!
Ett misstag man ofta gör är att lägga för mycket fyllning på pizzan så att den mer liknar en dålig grönsakspaj. Fyllningen ska vara enkel och sparsam, eftersom man använder bra råvaror så får pizzan den ultimata smaken, degen ska vara mycket tunn för att få rätt krispighet.
Receptet på potatispizzan nedan är också från Jamie, så enormt god! Vill du lägga till lite extra så lägg på ett par tunna skivor av Hemgårdens rökta sidfläsk som blir läckert knapriga till!

Bjud hem dina vänner, fixa ett PizzaParty! Låt kompisarna ta med drickat. Du fixar degen, den goda tomatsåsen och köper hem oliver, sardeller, parmaskinka, kryddstark salami, ruccola, mozzarella och vilka andra grejer du nu önskar. Lägger upp allt på assietter sen får alla göra sin egen pizza. Vill du förbereda så gör portionsbitar av degen, kavla ut den till en rundel, ca ½ cm tjock. Mellan bitarna lägger du en bit folie som du gnider in med olivolja och strör lite mjöl på. Förvara i kylen till gästerna kommer.

 JAMIE´S TOMATSÅS

Olivolja, helst extra virgin
1 klyfta vitlök, skalad och tunt skivad
1 kruka färsk basilika
1 burk (400 g) plommontomater
havssalt och nymald svartpeppar

Värm en stekpanna, tillsätt en skvätt olja och den skivade vitlöken och fräs den försiktigt. Tillsätt basilikan, tomaterna och ett par nypor salt och peppar. Sjud försiktigt i ca 20 min, mosa tomaterna så att såsen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar.

 POTATISPIZZA

6 msk tomatsås
4 kokta fasta potatisar
1 liten näve repade rosmarinblad
1 liten näve timjan
Virgin Olivolja
Saft från en ½ liten citron
100 g mozzarella
Havssalt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader
Bred ut tomatsåsen i ett jämnt lager över pizzabotten. Skiva potatisarna i ½ cm tjocka skivor och lägg i en skål tillsammans med rosmarin, timjan, en rejäl skvätt olivolja, en liten skvätt citronsaft och en nypa salt och peppar, rör om. Strö över pizzabotten och lägg små rivna bitar mozzarella i mellanrummen. Grädda tills pizzan är gyllengul och knaprig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s