Oktoberfest!!

OKTOBERFEST med rotfrukter

Uttrycket oktoberfest för automatiskt mina tankar till stora, skummande ölstop som serveras av stora, bastanta damer i ölets huvudstad Bayern …
 Denna artikel ska dock inte handla om oktoberfestivaler utan om glädjen över de fantastiska rotfrukter vi har tillgång till i denna årstid. Nu är det dags att njuta av säsongens smaker.  
Potatis och morot är mina favoriter!

Trots alla dieter som översvämmar marknaden och som vi ständigt blir påminda om i tidningarna, så är potatisen en knöl att älska! Den är både god och nyttig samt fulladdad med vitaminer och mineraler! Den kan mosas, pressas, stekas, göra gratänger av samt rostas i en ugnspanna med en massa goda rotfrukter och färska örter!
Kall, kokt potatis är underbart gott att skiva och lägga på knäckemackan med några droppar soja och havssalt! Eller gör en god omelett med kall potatis, rökt skinka och fintärnad bacon!
Tänk på att det bästa sättet att förvara potatisen i är faktiskt kylskåpet. Jag brukar ju oftast tjata om att vissa råvaror inte ska förvaras kallt men för potatisen är det faktiskt det bästa. Förvaras den mörkt och svalt så gror den inte.

Moroten har ett dåligt rykte om att alltid finnas i kyldisken när du behöver den … och visst, den finns alltid men vid vissa tillfällen, som nu på hösten, smakar den mer och har vackrare färg (själv ger jag den mest till min favvo Hannah som oavsett årstid är löjligt förtjust i den … ). 
Vill du prova något gott med moroten så skiva den på längden i tunna skivor med potatisskalaren, vänd runt med några stänk av en god olivolja, pressa fram några droppar från en färsk citron, salta och peppra! Eller skiva den tunt och koka i några minuter med ett par skivor från en färsk apelsin, en klyfta vitlök, några nypor socker och en klick smör! Underbart gott!

Receptet nedan på rostade rotfrukter passar utmärkt att servera till vilken kötträtt du än väljer men speciellt gott blir det med fläskkotletter som du rubbar in med olivolja, svartpeppar och färsk rosmarin.
SMAKLIG SPIS!

ROSTADE ROTFRUKTER MED ROSMARIN

8 potatisar
2 rödlökar
2 morötter
2 palsternackor
2 vitlöksklyftor
1 msk Dijonsenap
2 msk hackad, färsk bladpersilja
En rejäl knippa rosmarin
Rapsolja
Havssalt
Nymalen Peppar

1. Sätt ugnen på 225 g och sätt in plåten i ugnen
2. Skala potatis och rotfrukter, skär i klyftor och blanda med salt, peppar och en del olja.
3. Lägg klyftorna i den förvärmda pannan och sätt mitt i ugnen ca 15 minuter.
4. Skär löken i klyftor och blanda ner i långpannan, rosta ytterligare i ca 10 min.
5. Blanda resterande olja med dijonsenap, bladpersilja och de hackade rosmarinbladen. Vänd ner dressingen i rotfrukterna när de är varma, smaka av med salt och peppar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s