Fredagsskafferiet

Fredagsskafferiet som publiceras i Arvika Nyheter blev denna vecka till en riktig miss vad gäller receptet till fiskgrytan … här kommer det korrekta! Jag vet att alla förstod att det blev fel men ändå …sorry!

Saffran – decembers vackraste krydda

Saffran sägs vara världens dyraste krydda och priset har tredubblats de senaste åren och är nu uppe i 38.000:- kilot! Orsaken till detta är att skörden i Iran, den dominerande saffransproducenten, efter flera dåliga år i rad har slagit fel ännu en gång. När saffranskrokusarna skulle blomma i fjol var det alldeles för kallt så blommorna frös.
Med tanke på att
det krävs sisådär 200.000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran,  så är det kanske inte så konstigt …

December månad och luciahelgen med saffransstinna lussekatter är ett svenskt begrepp som alla känner till och det sägs att den moderna svenska luciatraditionen har sitt ursprung i Västsverige, då i Västergötland och i Värmland. Därifrån har den spritt sig över hela Sverige och under 1900-talet har luciafirandet spritts till andra områden och svenskbefolkade delar av världen. Dagens firande av Lucia har väl egentligen inte så mycket att göra med helgonet Lucia från Syrakusa på Sicilien, mer än namnet och luciakronan men det är en ”smakrik” tradition som vi ska hålla fast vid!   
Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska egentligen härledas till Lucifer, djävulen! Sägnen säger att djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk medan Jesus (i form av ett barn) delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De färgglada bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.
Nåja, det är en intressant historia som man kanske inte ska lägga så mycket vikt vid, men tack för att den gett oss de smaskiga lussekatterna och saffran!

Då bakning inte är min starkaste sida så köper jag gärna färdiga lussekatter från Nordells och ägnar min tid åt att använda den vackra saffranskryddan till fisk istället. Ju mer vi närmar oss julhelgen så kommer vi att äta en massa ”tung” mat som gör oss slöa och dästa så passa på att utnyttja veckorna innan till att bland annat frossa i en underbar saffransdoftande fiskgryta. Receptet på det makalöst goda saffran- och apelsinsmöret är från SR och Tomas Tengby, en dunderhit på rostat bröd till fiskgrytan.

Trevlig Luciahelg och SMAKLIG SPIS!

 Saffransdoftande fiskgryta
4 personer

250 g laxfilé
250 g torsk (eller annan vit fisk)
100 g skalade räkor
2 vitlöksklyftor
22 silverlökar
1/2 fänkål
½ röd chili
2 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
0.5 g saffran
1 l vatten
3 msk vitt vin
2 st lagerblad
10 st små potatisar
1 burk konserverade tomater
salt
1.5 dl matlagningsyoghurt
½ citron
1  dl färsk bladpersilja
1  tsk mynta

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär fänkålen grovt och strimla chilin. Fräs dessa mjuka utan att de tar färg i en rymlig kastrull.
2. Tillsätt stött saffran och paprikapulver. Häll i vatten, lagerblad, lite vitt vin samt tomaterna.
3. Dela potatisen i bitar och tillsätt dessa. Koka cirka 10-12 minuter.
4.  Skär fisken i bitar och vänd ned i grytan. Lägg på ett lock och låt sjuda cirka 8 minuter.
5. Blanda samman yoghurt med rivet skal av citron, hackad persilja och mynta. Smaka av med salt och peppar. Vänd ned räkorna precis innan grytan serveras.
6. Toppa med yoghurten.

 Saffran- och apelsinsmör

 250 g smör (rumsvarmt)
¾ dl apelsinmarmelad (helst engelsk typ)
½-1 tsk florsocker
1 paket saffran
rivet skal från 1 apelsin

Ta fram en elvisp och vispa det rumsvarma smöret riktigt skummigt, det ska likna vispad grädde. Tillsätt florsockret med saffran i och fortsätt vispa tills det börjar bli lite gult. Rör då slutligen ner apelsinmarmeladen och det rivna apelsinskalet. Täck av bunken med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska användas. Detta smör är supergott till rostat bröd eller till frukt och nötbröd och ost. Ska smöret förvaras, sätter man in det i kylskåpet, men det måste vara rumsvarmt för att få den härligt luftiga effekten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s