Fredagsskafferiet

VINTERMINGEL

Nu är helgerna över och vi går mot ljusare tider!
Bjud hem dina vänner på en annorlunda festkväll där man går ”mot strömmen” lite!
Man kan se temat som ett avslut av vintern och välkomnande av våren.

Vem har sagt att man inte kan ta fram grillen på vintern? Det kan vara en kul grej att göra mitt i kalla vintern! Tänd ett par marschaller runt om och lägg ett par vedkvistar på grillen tillsammans med kolet för en riktig vinterbrasa.
Doften av kolgrillat kött när det är smällkallt ute är häftig! Det tar ju inte många minuter att grilla köttet så man behöver ju inte vara ute så länge! Kolet glöder ju av sig själv, sen finns det ju knep att ta till för den som ska sköta grillen, ta en liten stänkare …
Eller varför inte servera fördrinken ute vid grillen? Varm choklad med en skvätt Grönstedts Monopol och en klick vispad grädde är en perfekt uppvärmning!  Det brukar vara uppskattat men slutar ofta med att köttet blir lite väl övergrillat då man glömmer det, så det kan man ju hålla lite koll på …
Inomhus kan man duka i vackra vårfärger, ex. vitt tillsammans med mörkare servetter. Sen köper man årets första tulpaner i samma färgskala och ställer ut en massa värmeljus så att man har kvar den ”vintriga” känslan.

Reklambladen denna vecka från Coop, ICA och Lidl pushar ju för en del kött som kan vara bra att ha till grillen – ICA har färsk fläskfilé från Danmark för 69.90/kg, inte det bästa köttet för grill egentligen, men dom har också irländsk pepparbiff(av innanlår) för 139.00/kg, ett betydligt säkrare kort.
Coop har värmländsk fläskytterfilé för 59.90/kg men den är bättre att laga till i ugnen på 125 g. Däremot tror jag att det finns en del oxfilé kvar i butikerna till bra priser och det ska ni kolla efter först! Den är fryst så låt tina i kylskåp för bästa resultat. Oxfilén är den tryggaste råvaran att kolgrilla mitt i vintern!

Receptet nedan fann jag i DN för 2 år sedan men det hänger fortfarande med. Underbart gott och så enkelt att göra! Smakbrytningen mellan vitlöksgrädden och ädelosten är en höjdare.
Den möra oxfilén behöver smakrika tillbehör och de två såserna är pricken över i! Vill du bara göra en sås så föreslår jag ädelostskyn. Gör gärna hemgjorda pommes frites till detta och servera med smörkokt broccoli eller bara en oljesvängd ruccola.
SMAKLIG SPIS!

 Oxfilé med rostad vitlöksgrädde och ädelostsky
4 personer

4 bitar oxfilé ca 250 g
salt/svartpeppar och vitpeppar ur kvarn               
1 msk smör
1 msk olivolja

Rostad vitlöksgrädde
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk idealmjöl
1 tsk rödvinsvinäger
2 ½ dl vispgrädde
salt/vitpeppar ur kvarng

Ädelostsky
3 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl oekat rött vin
2 ½ dl oxbuljong
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 msk idealmjöl
1 msk finhackad persilja
1 msk soja
1 msk tomatpuré
70 g ädelost ex, Kvibille ädel
svartpeppar ur kvarn

Laga såserna först, ställ undan dem så länge.
Rostad vitlöksgrädde (kan göras dagen innan)

  1. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor
  2. Stek i oljan på medelgod värme till de börjar få färg, var försiktig så att de inte bränns, då får man slänga och börja om …
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det löser sig. Häll på vinäger och grädde. Låt sjuda utan lock i ca 5 minuter tills konsistensen är såsig. Mixa och smaka av med salt och peppar.
  4. Värm precis innan den ska serveras

Ädelostsky

  1. Finhacka schalottenlöken och smörfräs på medelvärme i en kastrull tills de är blanka.
  2. Häll på vin och buljong och strö i timjan, rosmarin, persilja och mjöl. Låt sjuda utan lock i ett par minuter.
  3. Tillsätt ädelosten, sojan och tomatpurén och mixa med stavmixer tills såsen är slät. Smaka av med peppar.
  4. Ställ undan så länge.

Oxfilé på grill
(givetvis går det alldeles utmärkt att steka biffarna i pannan om ni vill vara inomhus)

  1. Gör iordning grillen och vänta tills kolet glöder ordentligt.
  2. Klappa in biffarna med lite olivolja, salt och svartpeppar
  3. Grilla bitarna runt om på medelhög värme i ca 5-7 minuter beroende på hur ni vill ha dem
  4. Låt vila inlindade i folie i ca 5 minuter

    Värm pommesen och såserna under tiden, lägg upp på varma tallrikar

 VinValet
Denna rätt är bra till nästan vilket rödvin som helst, ett ganska mjukt och mustig vin passar perfekt men rätten är så smakrik att även en ljuvlig Amarone passar bra!
2008 KWV Pinotage (nr 2029) 75:-
2006 Masi Amarone Costacera (nr 2345) 269:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s