Fredagsskafferiet

on

 


Gyllene Klassiker – paradrätterna som försvann

”Den klassiska svenska husmanskosten som Tore Wretmans ande vilar över står i en klass för sig, men det finns även andra paradrätter som är värda att återuppliva!

Många av våra svenska legendariska gamla kockrävar spelade huvudrollen i det som har mynnat ut i den svenska, prisbelönta kockinvasionen som utspelas runt om i världen idag.
Det handlar inte bara om att vara expert på gåslever, tryffel och svindyra råvaror som ingen har råd att köpa. Det handlar om att ha passion och känsla. Mat är en så stor del av vår tillvaro att visst vore det bra om vi hade tid att lägga några extra minuter. Givetvis är allt relativt, alla kan inte vara bra på allt och olika intressen styr vad vi gör. Tyvärr, för mig som är en matnörd, skall idag allt vara snabblagat, enkelt och billigt.

Visst är nyskapande viktigt men det är ändå synd att vi ibland glömmer vilka kombinationer och smakcrescendon som visades upp på den gamla goda tiden … Kommer ni ihåg Kalvfilé Oscar, Sjötunga Walewska och Biff Rydberg? Bara ett urval av de många rätter som skapades med en intressant historia bakom sig! Nåja, man ska ju leva i nuet men visst finns det en massa godsaker från förr som är värda att minnas!

En av mina egna favoriter som jag själv nästan glömt bort är Couer de filét Provencale. Namnet låter franskt, men fråga inte efter den här rätten i Frankrike, för där har man aldrig hört talas om den! Den legendariske köksmästaren Julius Carlsson komponerade denna helsvenska rätt en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil.
Jag kan inte ens komma ihåg när jag åt denna rätt sist, men det är väldigt, väldigt längesen. Men vilken ”flashback” man fick från förr! Och så kanongott och enkelt att göra. Imponerande men ändå behändig och bra bjudmat som går att förbereda i god tid.

Oxfilé är ju ingen billig råvara direkt, men vill man ha ett säkert kort när man ska ha gäster så kan man knappast misslyckas. Det är ett tacksamt kött att tillaga!
Både ICA och Konsum har en del olika alternativ att bjuda på.
En större bit som man tillagar hel är många gånger det enklaste när det gäller andra typer av kött, men färdigskivade bitar (tournedos) av oxfilé är oftast det bästa alternativet då du köper de färdiga bitarna färska och putsade, bara att slänga i pannan! Köper du hel oxfilé så är den oftast importerad, fryst och oputsad. Det behöver inte vara fel men ger en del extra arbetsmoment. Priset ligger på allt från 259:- /kg (för fryst, oputsad) till 400:-/kg för färsk svensk.
Återigen handlar det om att du får vad du betalar för, men smaken av att äta svensk, färsk oxfilé från glada djur som är uppfödda på gräs är en känsla alla borde få prova!

 
Oxfilé Provencale
4 personer

800-900 g färsk oxfilé i bitar
1 kruka timjan
1 kruka hackad bladpersilja
4 klyftor vitlök, finhackad
100 g rumsvarmt smör
4 stora tomater
1 kg potatis
Flingsalt
Nymalen svart- och vitpeppar
Olivolja att steka i

Värm ugnen till 150 grader

  1. Klappa in salt och peppar tillsammans med oljan i filéerna.
    Bryn oxfilén i varm stekpanna och tillsätt hackad vitlök och färsk timjan i pannan.
    Ställ åt sidan under tiden du gör smöret och potatisen
  2. Vispa smöret luftigt, helst med elvisp, tillsätt 2 klyftor fin hackad vitlök, smaka av med salt och peppar och en näve finhackad persilja
  3. Skiva potatisen i ganska tunna skivor, salta och peppra. Stek potatisen med olja i en het panna tills den har fin färg.  Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form
  4. Sätt en stektermometer längs mitten i den tjockaste filén, lägg filéerna ovanpå potatisen i formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).
  5. Halvera tomaterna, salta och peppra. Stek i pannan på hög temperatur med snittytan ner så att de får fin färg
  6. Ta ut formen ur ugnen så att köttet får vila i ca 5 minuter

  7. Placera tomaterna på ugnsfatet tillsammans med köttet och potatisen, strö timjan och persilja över. Servera smöret i en skål
   
     
     

VinValet
Cline Zinfandel # 22283 89:-
Mycket trevlig, syltig amerikanare

Cigarra Syrah Tinta Barroca 2008 #2565 67:-
Kryddigt och fruktigt, prisvärd portugis till oxfilén

3 kommentarer Lägg till

  1. Lena Odefjord skriver:

    Tack för receptet, ska jag bjuda mina barn och deras pojkvänner på i morgon!
    önskar dig en trevlig helg, kram
    //Lena

  2. Edwina skriver:

    Mums vad gott…….och snacka om flashback till tiden när man sprang runt
    och serverade detta på varma fat iklädd höga platådojjor….ha,ha

    1. thefoodfactory skriver:

      Visst är det en bortglömd klassiker? Och, man skojar inte bort flashbacken från Artist i dräkt och högklackat …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s