Fredagsskafferiet

 

 

MATMARKNAD – en möjlighet i Arvika?

Jag är just nu nere i Malmö och njuter av alla underbara matbutiker och restauranger som finns här!
Visst är det bekvämt och enkelt att bo i en småstad men jösses, vad jag saknar utbudet i Malmö!

Bara känslan av att kunna gå in i en butik med färskt kött och olika häftiga tillbehör från lokala producenter är ren poesi!  
Möllevångstorget i Malmö är paradiset för den som gillar Thai-mat! En myriad av häftiga matbutiker, daglig torghandel och asiatiska restauranger.
Att laga asiatisk mat är inte min starkaste sida men jag lär mig. Här på ”Möllan” har jag fått en idé om ugnsbakad svartpepparlax, marinerad i Teriaky och med färska limeblad (finns det i Arvika?).
 Rostade sesamfrö strör man över som avslutning! Detta serveras med smörsvängd färsk spenat och  ris kokt i kokosmjölk. Inga lightvarianter av kokosmjölken och endast färsk laxfilé räknas in här!
Det ska jag prova när jag kommer hem, recept kommer senare. 

Skåne, med Österlen som fanbärare, har givetvis helt andra förutsättningar genom klimatet än vad vi har, och man kan ju inte sitta och tjura över vad som inte finns tillgängligt där vi bor …
Men visst vore det fantastiskt om det fanns någon kul mataffär i Arvika med lokala råvaror? Tillgången finns ju så visst borde efterfrågan kunna säkerställa en trygghet för den som vågar?
Vi har ju lite olika alternativ runt om i Värmland men jag undrar om Arvikabornas intresse för bra mat gör att man tar en ”tur” på några mil för att köpa dessa fantastiska produkter som faktiskt erbjuds? Nej det är nog inte så enkelt. Max ett besök på torget onsdag eller lördag för att sedan stanna till på McDonalds på vägen hem … Torghandeln i Arvika erbjuder ju faktiskt en del lokala produkter som honung, rapsolja, ost och ägg är väl värda en liten omväg . Fiskbilens färska firrar är ju ytterligare en anledning att ta sig ner till torget. Visserligen inga lokala fiskar men man kan ju inte få allt …

Torget  i Arvika skulle utan tvekan vara en perfekt plats att för att arrangera en typ av ”Bondens Marknad” som finns bland annat i Karlstad. Eller en liten ”saluhall” liknande ”Grön Ko” i Säffle.
Det är en jättehäftig butik med produkter från värmländska bönder. Fantastiskt kött från lugna, glada djur. Visst tjatar jag ofta om glada djur, men det finns ju en poäng med det! Smaken.  
En bra råvara gör att ni inte behöver dränka köttet i färdigköpt marinad utan en klick smör, salt och peppar är det enda som behövs för den perfekta biffen/fisken. Till receptet med lax så köp inte defrysta portionsförpackade! Köp färska fina bitar i charken.  En riktigt god lax ska ha fast kött, den ska ha en len, mild smak och får absolut inte kännas oljig i smaken. Färsk lax kan du inte misslyckas med, och om du dessutom inser att lax kan vara röd inuti även när den är färdig så blir den perfekt!
Eller gör ett foliepaket i ugnen med lax, lite smör, lite pressad citron, salt och peppar och bara njut, mer behövs inte om du använder bra råvara!

Prova gärna receptet nedan på sotad lax, det är från Viktor Westerlind (årets kock 2009). Kanongott!

 Sotad lax med wasabi
4 personer

ca 400-500 gr färsk laxfilé
½ dl salt
5 dl vatten
Flingsalt och färskmalen svartpeppar
2 avokado
½ tub wasabi (ca 20-30 g)
Flingsalt och färskmalen peppar
Limejuicen från 1 färsk lime
4 steklökar
½ dl socker
½ dl risvinäger
¾ dl vatten

1. Skär laxen i jämnstora tärningar. Rör ut saltet i vattnet. Lägg i laxen i lagen och låt ligga ca 4-5 min.
Ta upp laxen, spola av den och torka den torr,
2. Mixa avokadon med stavmixer. Smaka av med wasabi, limejuice, salt och peppar.
3. Förväll steklökarna en minut med skalet på i osaltat vatten. Spola dem i kallt vatten och skala.
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka lökarna mjuka i 3-5 minuter. Spola dem kalla. Vispa ut sockret i vinäger och vatten. Lägg i lökarna och marinera i minst 20 minuter,
4. ”Klappa” in svartpeppar i laxbitarna, salta försiktigt. Hetta upp en stekpanna, ägg i en klick smör och bryn laxen runt om. Toppa laxen med steklök och wasabikrämen.
Servera med jasminris eller en tagliatelle vänd i god olivolja och rikligt med färskmalen svartpeppar.

VinValet
I måndags lanserade Systembolaget vårens nya viner. Fokus ligger på viner som passar till het mat och viner från Nord- och Sydamerika!

Till laxen –
Las Moras Chenin Blanc 2009 San Juan, Argentina  #95855 85:-
Ett aromatiskt, blommigt vin med rostade ekfatstoner.

3 kommentarer Lägg till

  1. Maria skriver:

    Hej!

    Vill bara tipsa att om och när ni får tag på limeblad, som numer även säljs av Santa Maria så de brukar gå att få tag på (titta i butiken bland deras thaigrejor), så går de utmärkt att frysa så har man alltid hemma!

    Och om någon mer förhoppningsvis har vägarna förbi Malmö till våren så har vi Bondens marknad på Drottningtorget varje lördag men den finns på många fler ställen, se här http://www.bondensegen.com/page.php?page=start

    Ha en bra mathelg!

    Maria D i Malmö

    1. thefoodfactory skriver:

      Jättebra tips! :-))

  2. Edwina skriver:

    Det är nog dags för dig att öppna den där butiken……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s