Fredagsskafferiet

on

Älskade örter

Äntligen börjar man se en ljusning och kan tro att det kommer en vår.
Vår för mig betyder att man kan börja plantera en massa goda örter som sedan blir min räddare i alla lägen i köket.


Färska örter ger de enklaste rätter en touch av något extra. Tänk vilken lyx det är när man kan gå ut i trädgården och bara välja vilka örter man kan spetsa till maten med.
Basilika, timjan, rosmarin och mynta! Möjligheterna är oändliga när örterna finns där.
Vardagsmaten med basen från pasta, ris och potatis varieras på ett lätt sätt!
Lite basilika och vitlök som får vändas runt i olivolja i kastrullen efter pastakoket blir supergott! Glöm inte att salta och peppra ordentligt. Färska örter och olivolja som man vänder runt potatisklyftorna i för att sedan rosta dem i ugnen är mums!
Att blanda ner örter i smör är ett av många sätt att förädla de gröna smakerna.
Ruccola- och timjansmöret i receptet nedan blir jättegott med sin blandning av beska från ruccolan och syra från citronen. Lägg en klick smör på grillat kött eller fisk. Eller lägg en klick i stekpannan på den färdigstekta biten. Eller bred på en bit gott bröd.
Den gröna örthonungen är vacker bara att ställa fram på bordet!

Örter och grönsaker är inte i ensam majestät vinets bästa vänner men blir med enkla smaksättare dess kompisar. Råa grönsaker och örter som inkluderar sallader kan vara svårt att sätta vin till. Smaksätt salladen med sälta (vanligt salt, riven ost eller charkuterier) och syra (citronsaft, vitt vin), och komplettera med något fett (olivolja, smör) så blir det lättare. Då får man fram det bästa i smaken hos vinet tillsammans med salladen. Ett vitt vin är ett klokt val om du äter bara en sallad, men vill du ändå ha ett rött så välj ett mjukt och fruktigt.

Grillad entrecote
Lägg gärna några kronor extra på ett köttet, ger en enorm smakskillnad! Servera med en klick av ruccola- och timjansmöret.

Ca 250 g entrecote (1 biff) per person
Olivolja och smör
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Ta fram köttet minst en halvtimme innan det ska tillagas. Klappa in olivolja och rikligt med salt och peppar.
3. Grilla snabbt på hög värme i grillpanna, ca 3 min på varje sida.
4. Lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 10-15 minuter. Innertemperatur ca. 55 grader.
5. Ta ut formen och lägg över folie. Låt vila ca 10 minuter.

Ruccola- och timjansmör
Till den goda köttbiten. Även gott på brödbiten eller den snart kommande färskpotatisen!

100 g rumsvarmt smör
1 kruka timjan
50 g ruccola
Skalet från en halv citron

Rör det rumsvarma smöret med sked. Skölj ruccolan och torka väl. Rör ned hackad ruccola och timjan samt det finrivna citronskalet och blanda väl. Lägg smöret i en tjock rulle på smörpapper. Förvara i kyl eller frys. Ta fram så att det är rumsvarmt innan servering.

 

Grön örthonung
Recept från Karin Fransson. Underbart gott och vackert att droppa över fetaost och Mozzarella.
Kan med fördel även användas till marinader eller bara att droppa på fläskkött och kyckling.
 
1 burk (ca 500 g) akaciahonung
2 dl hackade örter (ex.  basilika, citrontimjan, lite dragon och gärna lite citronmeliss och någon matsked körvel).
Fint rivet skal av en lime eller citron

1. Ställ honungen i kylen någon dag innan du ska göra örthonungen. Den ska vara kall när man mixar den med örterna.
2. Häll honung och örter i en mixer. Mixa tills honungen är helt grön (tar ca 3-5 minuter).
Häll tillbaka blandningen i honungsburken och sätt genast på locket. Förvara honungen i kylskåpet, den behåller nämligen sin gröna färg om den får stå kallt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s