Påsk Lamm Citron Rosmarin

Påsken kännetecknar på något sätt vårens ankomst! God mat med färska örter och vackra vårblommor som man kan börja plantera ut.
Ska försöka bortse från att det just i skrivande stund är ett ordentligt snöfall ute och  inbilla mig att jag drömmer …


Äntligen kan man börja botanisera bland alla vårens växter och örter. Vackra knallgula påskliljor och olika tulpaner kan man dekorera påskbordet med så att det blir ”levande” och färgglatt men jag är nog mest glad åt alla örter som nu börjar vakna till liv efter en lång vinter! Örterna kan man plantera och ställa i köksfönstret innan vädret tillåter att de får flytta ut i trädgården …
Mattias på Örtikultur i Brunsberg har fått igång sina örter jättebra, hans timjan har blivit bladig och jättefin efter vinterns dvala. I år har han dessutom börjat att odla dill, vilket passar perfekt till påskbordets olika äggvarianter.

Doften av rosmarin, basilika och timjan i köket ger energi till matlagningen och nu till påsk är det än en gång dags att laga till lamm, min absoluta favorit!
Lammsteken i receptet får en härlig sälta och smakbrytning med det rökta sidfläsket! Köp gärna det prisvinnande sidfläsket från Hemgården, Värmland, finns hos Coop. Tillsammans med rosmarin och citron, som är lammets bästa vänner, får du en underbar stek att ställa fram. Citroncremen är jättelätt att göra och blir en perfekt, fräsch avslutning på middagen tillsammans med ett glas läskande Limoncello.

Smaklig Spis och Glad Påsk!              

 Påsklamm med rökt sidfläsk och färska örter

4 personer

1 lammstek (urbenad) på ca 1 kg
250 g rökt sidfläsk
1 dl god olivolja
Flingsalt/färskmalen svartpeppar/chiliflakes
1 röd chili (kärna ur)
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
1 dl bladpersilja
3 vitlöksklyftor
Rivet skal från 1 citron
1 dl lammfond (eller vatten)
3 dl grädde
En klick vinbärsgelé
Några droppar cognac (kan uteslutas)
Bomullssnöre till uppbindning

 Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida.
Mortla chilin, örterna (spara ca halva krukan av timjanen och rosmarinen), 2 finhackade vitlöksklyftor och det finrivna skalet från citronen tillsammans med olivoljan till en krämig massa. Krydda steken runt om m salt, peppar och chiliflakes. ”Gnid in” örtmassan i köttet ordentligt så att det tar smak. Lägg i tättslutande plastpåse och låt stå i kylen minst 2 timmar (helst över natten).

Ta ut lammet ca 1 timme innan du ska börja tillaga det så att köttet blir rumstempererat.
Sätt ugnen på 150 g.

Salta och peppra steken ytterligare
Grilla steken runt om i en grillpanna på hög värme ca. 5-7 min, för vacker yta som gör att köttsaften inte rinner ut. Har du ingen grillpanna så går det bra att steka den i smör i en stekpanna.
Lägg lammsteken i en gjutjärnspanna eller i en vanlig ugnsform. Täck lammsteken runt om med rosmarinkvistar, timjankvistar och några klyftor skivad vitlök. Rulla in steken med det rökta sidfläsket och bind sedan upp den med bindgarn så att sidfläsket och örterna sitter kvar mot köttet.

Sätt en stektermometer i den tjockaste delen, när den visar 65 g är den klar, det tar ca 1 tim. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.

Ta upp lammsteken ur grytan och låt den vila minst 20 minuter inlindad i folie.
Sila skyn i grytan och tillsätt lammfond (kalvfond) eller vatten, lägg i några kvistar timjan och rosmarin, häll på grädden och smaka av med salt och peppar. Lägg gärna i en klick vinbärsgelé för sötman, har du några droppar cognac så blir det också väldigt gott.
Avsluta med att reda med maizena utrört i vatten.

Citroncrème
En underbart god och fräsch dessert efter lammet

1 2/3 dl socker
Saft och skal av 2 vältvättade citroner
2 dl torrt, ofatat(ej ekfatslagrat) vitt vin
6 dl grädde
1 dl crème fraiche

 Häll socker, citronskal, saft, vitt vin, crème fraiche och grädde i en skål. Vispa tills det tjocknar. Häll upp i portionsskålar och kyl. Dekorera med rivet citronskal 

 VinValet
Om du vill ha vänlig fyllighet och karaktärsfulla kryddor till lammet är det väl värt att satsa på shiraz från Nya Världen.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet  # 6253  89:-    
 
Kryddigt, mustigt och stabilt fyndvin.

The Laughing Magpie Shiraz Viognier 2006 # 6526 149:-
Skojigt, generöst och saftigt vin med litet sting av peppar

 Till citroncrémen är det jättegott med ett glas Limoncello och krossad is

 Limoncello di Capri 500 ml # 781 179:-
Intensiv, frisk citrussmak med ton av örter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s