Vårkänslor …

on

 


Den ankommande våren är varje år en stor inspirationskälla för min matlagning.
Tanken på rena, fräscha smaker och vackra, färgglada råvaror ger massor av nya idéer!

 
Än så länge är vi ju dock bara i mitten av april så man är ju lite för tidigt ute för att kunna köpa svenska grönsaker men det känns bra att det ligger framför en som en sporre! Ica och Coop har ändå vid denna tiden ett helt ok utbud av grönsaker, sallader och örter.
Det är vid denna tiden på året man verkligen ska börja dofta och smaka! Ge råvarorna en chans att få visa vad dom går för! Doften och smaken av en knallgul citron, vackert grön sparris, mörkröd chili och färska örter tillsammans med en bra olivolja får igång ens smaksinne ordentligt!
Denna veckan har dessutom ICA ett erbjudande där du kan få italienska produkter till bra priser. Zeta´s produkter håller hög klass på olivolja, mozzarellaost och Parmigiano Reggiano. De är perfekta att använda som smaksättare till vårens grönsaker.

Vad som är kul att göra nu för att få en känsla av vår och sommar är att göra lite olika plockrätter med råvaror som ger en försmak av sommaren. Bjud hem dina vänner för en kul kväll med lite plockmat och ett gott rosévin!
Parmaskinka, mozzarella och ruccola, crostini (små skivor rostat bröd) med tomater och oliver, och vårens härligaste primör, sparrisen, passa på att frossa när det är säsong!

sparris är precis som ni har förstått min favvoprimör nr 1! Just nu är jag helt inne på att sparrisen måste ha sällskap av smör, citron och basilika. Prova det enkla receptet nedan med citroncreme, vill ni  vara lite ”nyttigare” så avstå från grädden …

Grillad sparris med citroncreme

ca 20 gröna sparrisar
1 knippe basilika
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 vältvättad citron
1 msk god olivolja
1 msk smör
salt och färskmalen svartpeppar

Bryt av den nedre delen på sparrisen, den behöver inte skalas. Skölj. Finriv skalet på citronen. Vispa grädden lätt. Vispa till crème fraichen och vänd ner grädden och citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Grilla sparrisen några minuter i grillpanna, vill du hellre kan du istället koka sparrisen lätt!
Lägg sparrisen på ett fat, klicka på smöret i små bitar så att det smälter. Lägg en klick av citroncremen på tallriken, droppa på lite olivolja över och garnera med basilikaknippe.

Smaklig spis!

PARMASNURROR
4 personer

140 g Mozzarella
120 g Parmaskinka
50 g Ruccola
Salt och färskmalen svartpeppar
Olivolja

Lägg ut skivor av parmaskinka på ett fat. Skär mozzarellan i avlånga centimeterstora stavar. Lägg en stav i varje skinkskiva, salta, peppra och droppa på några droppar olivolja. Lägg på ett litet knippe ruccola. Rulla ihop skinkskivorna och lägg upp på ett fat garnerat med ruccola.

CROSTINI MED TOMATER OCH OLIVER
4 personer

2 ciabatta (gärna dagsgamla)
ca 20 mogna körsbärstomater, gärna i olika färger
ca 300 g svarta oliver
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Balsamvinäger
1 liten nypa torkad chili
Salt och färskmalen svartpeppar (oliverna är salta i sig så smaka av)

Crostini brukar vara gjort av vitt bröd så använd gärna ciabatta som du skär i tunna skivor och grillar (det går bra att rosta men blir inte riktigt samma sak …). Droppa på lite olivolja på brödskivan, gnid in den med en klyfta vitlök.
Dela tomaterna i 4 delar. och Kärna ur oliverna och lägg dem i en skål tillsammans med tomaterna. Droppa på olivolja, en liten skvätt balsamvinäger och lite chili. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp röran på de varma crostiniskivorna och strö basilikablad över.

VinValet

Marqués de Càceres Rosado 2009
Rioja, Spanien #2755 75:-

Jättetrevlig matrosé med en bärig friskhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s