Valborgsmässoafton är, precis som de flesta helger för mig, en anledning till att lägga ner några extra minuter på att tänka ut vad man skall laga för god mat. Till skillnad mot vardagsstressen där man oftast ”tager vad man haver”, så kan det vara en riktig kul utmaning i att tänka fram en god tre-rätters middag där smakerna kommer överens.
Låt tankarna vandra, vad är gott tillsammans, vad är vi sugna på? Kött fisk, kyckling? Om jag tar kyckling, vad ska jag ha till det?
En bra grund är att ha ett tema på middagen, eller en ”röd tråd” vad gäller smaker. Allt för att göra råvarornas egna smaker rättvisa och då är det lättare att få en smakmässig ”helhet”.
Den här valborgsmiddagen har jag gjort efter ett ”grönt” tema.
Avokado och grön sallad med lime till förrätt, basilikakyckling och grön tagliatelle eller örtrostade potatisklyftor till varmrätt samt en fräsch limeparfait till dessert. Återkommande smaker som passar bra tillsammans och inte konkurrerar ut varandra.
Då varmrätten görs lite tyngre med pasta och gräddsås så passar det bra med en lättare förrätt som ex en sallad. Som avslutning något fräscht och syrligt, som limeparfait.
Vill man ändå avsluta med något sött så blir det då jättebra att till kaffet ha någon god chokladbit eller pralin.
Receptet för Valborgsmässomiddagen är enkelt att göra. Du behöver givetvis inte rosta svartpepparn om du inte vill men jag lovar att det sätter en finstämd smak på såsen.
Grön sallad med avokado och limevinaigrette gör du på ett nafs. Det enda du behöver göra förutom att dela avokadon är att göra limevinaigretten som du enkelt mixar ihop.
Den smörrostade basilikakycklingen med rostad svartpepparsås är ett exempel på hur smaker kan komplettera varandra . Örtsmaken från basilikan tillsammans med de rostade svartpepparkornen ger en härlig smakbrytning. Kycklingen behöver du heller inte marinera innan, den här rätten gör sig bra med kycklingens egna rena smaker.
Limeparfaiten rörs snabbt ihop och gör jobbet själv i frysen. Ta fram innan du serverar varmrätten så får den rätt temperatur lagom tills den ska avnjutas!
SMAKLIG SPIS
Grön sallad med avokado och limevinaigrette
4 personer
70 g ruccola
2 mogna avokado
½ gurka skalad
1 lime, saften och det finrivna skalet
2 dl rapsolja
salt och grovmalen svartpeppar
Dela avokadon, lägg upp på tallrik. Lägg sköljd ruccola runt om. Hyvla den skalade gurkan i tunna skivor med osthyvel och lägg på den delade avokadon. Mixa saften och det rivna skalet från limen tillsammans med rapsolja i en mixer, smaka av med salt och peppar och droppa över salladen. Salta och peppra lätt.
Smörbakad basilikakyckling med rostad svartpepparsås
4 personer
4 kycklingfiléer
2 krukor basilika
2 schalottenlökar
Rapsolja
35 g smör
½ lime, saften och det finrivna skalet
2 msk Bong kycklingfond
ev. 1 skvätt vatten
3 dl grädde
2 msk soja
1 tsk vinbärsgelé
Maizenamjöl
Salt och rostad svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull, häll i kycklingfond, repa basilikabladen från den ena krukan och rör ner i smöret. Salta och peppra, ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg den rumsvarma kycklingen i en ugnsform. Droppa på rapsolja, salta och peppra väl.
Gnid in filéerna med basilikasmöret. Skölj tomaterna dela dem och lägg i formen med kycklingen. Ha i saften och skalet från limefrukten. Rör om. Ställ in i ugnen, ca 40 min, ha gärna en köttermometer, när innertemperaturen är 70-73 grader är kycklingfiléerna klara. Lägg på ett fat och låt vila under folie ca 10 minuter.
Gör under tiden såsen –
Häll i vattnet i ugnsformen och rör om. Fräs den finhackade schalottenlöken i rapsolja på medelvärme så att den blir mjuk och blank. Sila skyn och häll över i kastrullen. Rör ner grädden, de mortlade, rostade pepparkornen och låt koka ihop och stå och puttra under några minuter. Smaka av och salta, peppra mer om det behövs. Ha i maizena om du vill ha tjockare sås. Riv ner en stor näve basilikablad och låt koka ihop.
Skär kycklingen på snedden i centimetertjocka skivor, lägg upp på tallrik och droppa på lite gräddsås. Dekorera med en basilikakvist. Servera gärna med grön tagliatelle.
Rostade svartpepparkorn
Koka upp pepparkornen i en skvätt vatten. Låt puttra en minut. Sila av och koka upp i nytt vatten. Upprepa ytterligare ett par gånger. Rosta därefter de fuktiga pepparkornen på medelvärme i kastrullen. Rör om ofta. När kornen börjar få en fin rostad ton är det dags att tippa över dem i en mortel. Stöt grovt. De här pepparkornen får en speciell mild smak av rostningen. De kan förvaras i burk med tättslutande lock.
Limeparfait
4 personer
2 äggulor
2 dl vispgrädde
11/2 dl socker
1 lime
1 dl crème fraiche
Vispa äggulorna poröst med sockret. Blanda i limesaften och skalet. Vispa grädden och blanda med crème fraichen. Rör ner gräddblandningen och vispa poröst. Frys i portionsformar minst 4 timmar.
VinValet
Detta vin från Barone Ricasoli, Toscana, Italien är underbart! Passar perfekt till både salladen och kycklingen. Med sin rostade fatton och markerade syra så är det ett kap till Valborgsmiddagen.
Torricella Chardonnay # 7179 139:-
Vi stannar i Italien även till desserten-
Moscato d´Asti Viberti 2009 (nr 95707)