Älg – såhär på vårkanten …

 

 

 

 

ÄLGFÄRSBIFFAR med rosmarinolja och Västerbottensost
4 portioner

700 g älgfärs
(kan drygas ut med ca 100 g fläskfärs då älgfärsen är ganska mager, men här ger osten lite fett).
1 dl havregryn
1 dl standardmjölk
salt/färskmalen svartpeppar
1 ägg
1 gul lök
1 knippa hackad rosmarin
2 msk rapsolja
1 msk viltfond
½ citron, saften och det finrivna skalet
2 finhackade vitlöksklyftor
ca 50 g riven Västerbottensost
8 avlånga kuber med Västerbottensost
80 g finrökt skinka

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda havregryn och mjölk, låt stå några minuter. Finriv skalet på citronen, finhacka vitlöken och riv den gula löken på rivjärn. Hacka rosmarinkvistarna och mortla tillsammans med oljan. Blanda färsen med salt, peppar, rosmarinolja, vitlök, gul lök, citronskal och saften samt droppa i viltfonden. Rör ner den rivna osten i smeten.
Skär ost och skinka i 8 bitar. Platta ut färsen till 8 rundlar och lägg ost och skinka i. Vik ihop till biffar, var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut.
Stek på hög värme ca 2 min på varje sida. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen på 150 grader ca 8-10 min.

Lägg upp på tallrik och droppa på några droppar av rosmarinoljan. Servera gärna med Pappardelle pasta och Västerbottenostcrème.

VÄSTERBOTTENCRÈME

5 dl vispad crème fraiche
Cayennepeppar
salt / grovmalen svartpeppar
Riven Västerbottenost

Rör ihop och njut …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s