Fredagsskafferiet

on

Färsk lax – lättlagad fisk


Lax är så mycket mer än fyra vacumpackade 1oo-grams ”filéer”.
Köper du en hel lax eller en halv laxsida så får du helt plötsligt en massa valmöjligheter. Filéa, tärna eller tillaga den halva laxsidan direkt på grillen!

Förra sommaren skrev jag om att grilla en halv laxsida och det tål att upprepas!   Köp en halv laxsida hos fiskhandlaren, snitta köttet och fyll med färska örter, ringla på olja, salta och peppra, grilla sedan laxsidan hel med skinnet nedåt.
Denna vecka fram tills idag fredag har dessutom Coop färsk lax för 79.90 kg. Passa på att köpa 2 sidor och frys in den ena hel om du inte använder den. Annars kan du filéa den eller tärna den för att sen frysa. Skär tunna, större skivor snett över filén som blir underbart goda att vända i ströbröd, droppa på citron, salta och peppra för att sedan steka till fin panerad yta. Eller tärna och använd till grillspett eller till soppa. Dessa kan du sedan frysa in för att ta fram vid tillfälle. De tunna skivorna kan du frysa in med smörpapper emellan för att sedan ta fram det antal du önskar.
Fyll filén med gorgonzola eller färskost som i receptet och baka i ugnen. Fyller du filén med gorgonzola är det också jättegott att droppa på lite honung.  
Lax med svarta sesamfrö  är lika vackert som gott. Har du inga svarta sesamfrö så går det bra med vita. Rosta dem då gärna i torr panna för den karakteristiska smaken!  Sesamfrö är en köksräddare och ger fantastisk lyft åt lax men även till exempelvis en potatissallad med ruccola eller till thaisoppan gjord på kokosmjölk.
Glöm inte det allra viktigaste till fisken, salta och peppra rikligt samt använd färsk citron! Speciellt lax som är lite fetare mår bra av syran från citronen. Har du grillen framme så passa på att dela citronen och grilla den med köttsidan nedåt. Smaken blir då sötare och ger en mjukare syra. Som vanligt måste jag ju nämna mina älskade färska örter och det trolleri de skapar med smakerna.
Förutom den självklara dillen så är bladpersilja, gräslök och basilikan goda smaksättare till lax. Som tillbehör till fisken är citronpotatis enligt receptet nedan gott till och enkelt att laga. En annan favorit är pressad potatis, som börjar klättra tillbaka på tronen efter ett tag i glömska.

Smörbakad Laxfilé med gräslöksost och citronpotatis
4 personer

ca 600 g färsk laxfilé utan skinn
50 g smör
ca 1 kg fast potatis
1 stor citron
100 g färskost med gräslök
1 knippe bladpersilja
salt och färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader

Potatisen-
Skala och skär potatisen i skivor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften. Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten med citronsaften. Låt potatisen rinna av men spara 1 dl av kokvattnet. Låt kokvattnet koka upp och vispa i färskosten. Hacka persiljan. Blanda ner potatisen i kastrullen tillsammans med persilja och citronskal.
Laxen-
Skär laxen i 4 portionsbitar.
Salta och peppra laxen väl runt om. Skär ett snitt i mitten på filén och lägg i en liten klick färskost. Lägg en klick smör på varje bit och ställ in i ugnen ca 15-20 min.

Servera tillsammans med en grön sallad och ett gott bröd.

VinValet
Friskt och fräscht vin med citronig syra

Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie, Frankrike, 2009
# 2275 79:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s