MIDSOMMAR

on


Midsommarhelgen, i alla fall afton, är en traditionsbunden dag med god mat och goda vänner.
Sill, färskpotatis, jordgubbar och grill senare på kvällen är standard. Men har ni tänkt på att vi har en typ av ”tradition” på midsommardagen också?

 

Midsommardagen brukar börja med frukost från gårdagens rester (!)och sen avslutas med en åktur in till någon av stadens alla pizzerior, (eller till en stor hamburgerkedja), därefter chips och Cheez Doodles … !  Inget fel med det, men jag har ett annat förslag. Skippa pizzan och hamburgaren till middag, låt grillen jobba även på midsommardagen med köttet du förberett dagen innan!

Sommarens höjdare
att grilla är fläskkarré. Billigt, lätt att smaksätta och framför allt, lätt att hantera. Karrén är ofta marmorerad med en hel del insprängt fett vilket gör den perfekt till grillen.
 Den benfria karrén passar perfekt att helsteka i ugnen för att sedan vila i sitt eget spad i folie,
 och därefter grillas i skivor.
Som tillbehör till detta slår du in den förkokta färskpotatisen från gårdagen samt ett par halva rödlökar i folie, och lägger direkt på kolen. Lite hemlagad, kryddstark salsa till detta ger en perfekt måltid. Salsan gör du enkelt och himmelskt gott genom att låta färska, mogna tomater i klyftor puttra på svag värme i en timme med smör, lök, olivolja och salt/peppar. Därefter smaksätter du med lite olika smaksättare för önskad styrka.

Jag lagade maten på en jättekul trädgårdsfest förra helgen och mitt tema på festen var ”starka, kryddiga smaker med vitlök, chili och örter. Där grillades bl.a. stora, bitar benfri fläskkarré som jag förberett i ugnen dagen innan.  Karrén smaksatte jag med rostade fänkålsfrö, svartpeppar och rosmarin, en klassiker till fläskkött.  Variationerna är oändliga så prova det du gillar mest.

 Den benfria karrén köpte jag på Maximat i Charlottenberg i den manuella köttcharken, utbudet är enormt! Visst kan du få allt detta här på Palmviken också, bara du pratar med charken och beställer. Men jag blir helt salig när jag ser allt upplagt framför mig och kan välja kött beroende på kvalité!

SMAKLIG SPIS!

Grillad fläskkarré
4 personer

Grillad fläskkarré

ca 1 kg benfri fläskkarré
1 kruka oregano
1 kruka basilika
2 dl olivolja
salt och peppar
50 g smör
1 dl kalvfond
5 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram den hela karrén ca 1 timme innan den ska in i ugnen. Finhacka oregano och basilika och låt ta smak en stund i 2 dl olivolja. Klappa in rikligt med salt, peppar och örtblandningen runt om på karrén. Vira runt  folie och häll i vattnet samt en smörklick och fond. Tillslut noga och ställ in i mitten på ugnen ca ½ timme- 45 minuter på 200 grader, innertemperaturen på karrén ska vara ca 65 grader. Ta ut och låt svalna, ställ in i kylen och låt stå i sitt eget spad i folie under natten.
Dagen efter är köttet klart att grillas. Skär drygt centimetertjocka skivor, lägg på grillen på hög värme för knaprig grillyta, ca 1 min på varje sida.  Lägg därefter tillbaka köttet i folie, pensla på av köttskyn, salta och peppra, tillslut och låt vila 15 minuter.

Hemgjord chilisalsa
4 personer

10 färska, mogna tomater
2 röda paprikor
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 dl vatten
1 kruka oregano
1 kruka basilika
50 g smör
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
Några droppar Worcestershiresauce
Valfritt antal droppar Habanero Tabasco
1 nypa socker
Salt och peppa

Skala löken och vitlöken, finhacka. Finhacka paprikan och chilin, låt gärna några kärnor vara kvar om du vill ha det starkt! Fräs löken och chilin i en gryta i oljan, häll på vatten. Klyfta tomaterna, skär bort stjälken och lägg i grytan. Sänk till medelvärme och ha i smöret. Salta och peppra rejält. Låt puttra på svag värme i ca 1 timme, rör om emellanåt.
Ha i balsamvinäger, Worcestershiresauce och tabasco. Finhacka oreganon och basilikan och rör i. Smaka av med socker, låt koka ihop. Smaka. Krydda mer om det behövs.

VinValet

Eftersom det mesta handlar om fotbollsVM och Sydafrika just nu så får även vinet bli från Sydafrika-
Bellingham Shiraz/Pinotage # 6214  75:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s