Fredagsskafferiet

KRÄFTOR, KRONDILL OCH KANTARELLER – ljuv augustifröjd

Kräftor. Kantareller. Ett säkert tecken på att sommaren går in i sin sista månad augusti. Eller? Härlig månad men något förvirrande. Är sommaren på väg att ta slut? Har hösten börjat?

Augusti håller sin ställning som den månad där man aldrig vet om det ska vara varmt och soligt eller kallt, blött och regnigt. Vi delas in ni två sidor, de som vill ha sol och bad och de som egentligen tycker det är bra att det regnar, det är ju bra för svampen …
Som tur är så kan vi stråla samman på kräftfesten där kantareller och kräftor samsas om platsen på buffén! Själv tillhör jag båda parter, älskar kantareller men också sol och bad.
Mitt eget deltagande i svampplockandet fick ett abrupt avslut för några år sen i Skåne när ett gäng vildsvin kom spatserandes i godan ro några meter från oss … Inte gjorde dom oss något men jag trivs nog bäst ute på öppen mark. Här kanske risken att stöta på vildsvin inte är så stor men som tur för mig har jag vänner som är fenomenala på att hitta detta skogens guld och som delar med sig frikostigt!
Kantareller som steks i smör med finhackad schalottenlök är en klassiker till en rostad macka. Prova även den underbara kombinationen mellan smörstekta kantareller, vitlök och timjan, fantastiskt gott att vända ner i pastan tillsammans med olivolja och en stor nypa salt och grovmalen svartpeppar.
Häromdan provade jag att använda basilika och tomater tillsammans med kantarellerna till pastan, det blev ochså jättebra, sen la jag till knaperstekt, rökt sidfläsk, då blev det ännu bättre… se recept. Pastan kanske man inte har till kräftbuffén men en krämig paj med kantareller och västerbottenost gör sig bra på buffébordet!

I fjol skrev jag om min egen ambition att alltid koka ny lag till kräftorna och det står jag fast vid, men många gör ju inte det och då är mitt råd att köpa en stor knippe krondill att stoppa ner i lagen. Den ska inte bara användas som dekoration, den gör nytta i lagen och ger den härligt karakteristiska doften som bara krondill kan ge. Än en gång påminner jag om att spara kräftskalen och frysa in dom för att sen under hösten göra en len och krämig kräftsoppa!

Smaklig spis!

RECEPT

Pasta med kantareller, rökt sidfläsk och basilika
4 personer

250 g tagliatelle
300 g rensade färska kantareller
200 g Hemgårdens rökta sidfläsk
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl bladpersilja
½ kruka basilika
3 dl finriven parmesan
1 dl vitt vin
1 dl av pastavattnet
1 buljongtärning (kött)
ca 10 delade coctailtomater
ca 50 g smör
Olivolja
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

  1. Koka pastan ”al dente” och spara en del av pastavattnet
  2. Hetta upp en torr panna, lägg i kantarellerna och låt vätska koka ur. Ha i smör och olja och bryn svampen på medelvärme ca 5-6 minuter. Lägg svampen åt sidan.
  3. Finhacka löken och vitlöken. Tärna fläsket och bryn det tillsammans med löken.
  4. Smula i buljongtärningen, häll i vinet, vattnet och riv i persiljan och basilikan. Låt koka upp. Salta och peppra generöst. Lägg i tomaterna. Smaka!
  5. Vänd ner pastan och rör ner hälften av osten. Servera direkt och strö resten av osten samt lite mer svartpeppar över.

 Västerbottenpaj med kantareller
6-8 personer

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl grädde
200 g riven västerbottensost
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
ca 500 g färska kantareller
(blanda gärna med lite champinjoner)
Salt
Färskmalen svartpeppar
Smör till stekning
1 kruka timjan

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (24 cm) och ställ kallt i en halvtimme.
  2. Skala schalottenlöken och vitlöken, finstrimla. Skär svampen i bitar (om du har champinjoner med). Stek svampen i smör i en stekpanna på medelvärme, ca 6-8 min. Rör ner löken och stek några minuter tills den blir blank. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Ta ut pajdegen ur kylen. Nagga med en gaffel och förgrädda ca 10 min.
  4. Vispa ägg och grädde, tillsätt ost, salta och peppra rikligt.
  5. Lägg svampröran i pajskalet och häll på fyllningen. Riv av några kvistar timjan och lägg i. Grädda i ca 20-25 minuter tills fyllningen stannat och pajen fått färg.

Dekorera pajen med timjankvistar och lite extra finriven västerbotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s