Fredagsskafferiet

Underbara tomater!  Röda, gula, gröna och randiga. Nu är det dags att frossa!
Mitt problem är att jag måste försöka förtränga synen, doften och smaken av vackra, mogna tomater i himmelens alla färger från torgmarknaden på Sicilien som jag inte kan glömma.


Det säger sig självt
att med vårt klimat så funkar det inte som i ökenvärmen på Sicilien. Men ibland kan man ju fundera på hur det skulle vara om vi kunde få något annat än de omogna, stenhårda och totalt smaklösa växthusexemplar som vi får hålla tillgodo med hos de stora kedjorna. Visst finns det undantag, men eftersom det oftast på grund av kostnaden är kvantiteten och inte kvalitén som styr så är det ofta de billiga sorterna som åker med hem.

ICA Palmviken
har dock en liten avdelning i sin grönsaksdisk med flera olika sorters tomater för
99:-/kg. Till vardagssalladen kan man ju köpa de större tomaterna men prova några av dessa små rackare till en festlig god sallad med ruccola, olja, salt och peppar samt lite balsamvinäger, det är mums! Prova också att rosta den lilla gröna tomaten ”Zabrino” för att ha till pastan, så gott!

Nu är det ju så
att det finns vissa knep och tricks för att bättra på tomaterna lite. Ugnen  är här en stor räddare i nöden. Baka, rosta och grilla, lite värme till tomaterna gör stor skillnad. Olika kryddor, socker, honung och oljor är också fantastiska smakpolare. Färska örter och tomater är bästisar.

Kryddan Persillade från Santa Maria är favorit till det mesta som äts hos några av mina vänner, så jag provade att dela små körsbärstomater, vände dom i olivolja och kryddade med Persillade och nymalen peppar, blev jättegott.

 


Tomtat-Tipset
* Tomater är känsliga för kyla så förvara dem därför i rumstemperatur (visst ”håller” de längre i kylen men då mognar de inte och smakar ingenting).
* Vill du däremot påskynda mognaden för att få en riktigt smakrik tomat så kan du lägga dem i en papperspåse med en banan, det gör susen.

 Ugnsrostade tomater
Ugnsrostade tomater, gärna på kvist blir en snygg och ätbar dekoration både till pastan och köttet. Rosta gärna hela, skalade vitlöksklyftor och klyftor av rödlök samtidigt.
Till 4 personer

Ca 500 g mogna tomater
En riklig skvätt olivolja
1 msk strösocker
Salt och färskmalen svartpeppar

Lägg  tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja, strö på socker, salt och peppar, vänd runt.
Rosta i ugn på 200 g i ca en halvtimme, precis så att de börjar skrumpna lite …
Servera detta tillsammans med nykokt tagliatelle som du vänder runt med en klick smör och blandar med ruccola. Hyvla över massor av parmesan och peppra ordentligt!

Soltorkade tomater med rostad vitlök, basilika och timjan
Man kan soltorka sina egna tomater men det är en ganska tidskrävande åtgärd så köp de torkade i påse i affären. Den här röran är god att smaksätta pastasalladen med eller att bara röra ner i den nykokta pastan.

 1 hel vitlök
ca 200 g soltorkade tomater
1 knippa färsk basilika
1 knippa färsk timjan
1 tsk torkad timjan
ca 2 dl gräsig olivolja
Några droppar balsamicovinäger
Salt
Färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 15o grader. Rosta klyftorna med skalet på i ca en timme. Skala dem och låt svalna. Hacka basilikan och repa av timjanbladen från kvistarna.
Lägg tomater och vitlöksklyftor i en skål. Häll på olivolja, blanda ner salt, peppar, basilika och timjan. Vänd runt och smaka av.
Lägg i en burk med tättslutande lock och förvara i kylen. Håller sig i upp till en vecka.

 VinValet
Förra gången skrev jag att ni skulle få tips på smarriga höstviner denna veckan, men det tror jag vi hoppar över och dricker något lättare tomat- och pastavin istället.Piccini Chianti #22467 75:-
En ung, mjuk och bärig Chianti som passar bra till pastan med dom soltorkade tomaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s