Vardagsvanor i fiskens tecken

Vardagsvanor i fiskens tecken
Våra vardagsvanor lutar nog mer åt det bekväma med att man köper fryst fisk från frysdisken istället för att köpa färsk fisk när vi har möjlighet. Att handla fisk och skaldjur från fiskbilen här i Arvika är ett trevligt nöje. Fisk är nyttigt och dessutom ruskigt gott!

 

Själv försöker jag hela tiden förbättra mig och äta mer fisk istället för den eviga köttbiten. Varje gång jag handlar från fiskbilen, åker hem och lagar till fisken så blir jag lika förvånad över hur enkelt det är och vilka smaker man kan få fram!
Många drar sig för att laga till fisk för man har någon känsla av att det är ”svårt”. Förr tänkte jag själv likadant men det är i min mening betydligt svårare att få till den perfekta köttbiten än att få till en god fiskrätt. Precis som med kött är det viktigt att inte ”översteka” så att det blir torrt. Att baka i ugnen är det lättaste sättet att tillaga de frysta block man köper men även tunna, färska filéer blir bäst där. Feta fiskar som lax är bra till grillen men det kan även vita, magra fiskar vara om man bara marinerar dem i lite oljig marinad.

Det finns en mängd fisksorter som länge stått i skuggan bakom torsken och laxen men idag finns det många som klivit fram och klart förtjänar en plats i rampljuset. Förutom Kummel och Alaska Pollock är Sejen är ett sådant exempel. En utmärkt fisk som kan ersätta torsken i de flesta recept. Det lite gråa eller ibland grå/rosa fiskköttet är inte lika bländande vackert som torskens vita men den har en härlig smak. Köttet är fast och fint och passar till en mängd smakfulla rätter och sist men inte minst är den prisvärd! På torget kan du köpa den, (helt grönmärkt dessutom), för 119:-/kg till jämförelse med torsken som ligger på 169:-/kg.

Några goda smakkamrater till vit fisk – knaperstekt rökt sidfläsk(eller bacon), kantareller, tomater, smör, olivolja, citron, svartpeppar, basilika, bladpersilja.

Vill du ha en citronpeppar med äkta smaker så gör din egen! Ta två citroner, tvätta dem noga och finriv skalet. Bred ut på tallrik några dagar och låt torka. Ta ca 80 g färskmalen svartpeppar och blanda med det torkade citronskalet, då har du riktig citronpeppar! Vill du ha en krydda som är perfekt till fläskköttet så blanda ner lite torkad chili i citronpepparen, helst chili som du torkat själv.

Den goda citronpurén i receptet gör sig jättebra till den bakade sejen. Rosmarindressingen blir fräsch och ett gott tillbehör om du bara vill ha en bit fisk med ex. en sallad och ett gott bröd till.

SMAKLIG SPIS

Recept

Ugnsbakad Sej med tomater
4 personer

4 filéer färsk sej á 200 g
ca 400 g blandade små tomater, skurna i små klyftor
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 lagerblad
1 knippa bladpersilja
1 kruka basilika, rivna blad
ca 10 cm purjolök (den gröna delen), sköljd och finstrimlad
En god olivolja (extra virgin)
1 klick smör
Salt och färskmalen svartpeppar
4 smörpapper/bakplåtspapper

1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Lägg fiskfiléerna på varsitt papper
3. Fördela tomater, lök och örter på filéerna. Salta och peppra ordentligt
4. Droppa över rikligt med olivolja, lägg en smörklick på varje
5. Vik ihop pappret runt om, knyt med snöre om det behövs
6. Ställ in i ugnen, ca 10-12 min, servera paketen direkt på tallrik

Fräsch citron- och rosmarindressing
God dressing till grillad eller ugnsbakad vit fisk

6 kvistar rosmarin, repade och finhackade
4 sardeller, sköljda och hackade
1 citron, saften och det finrivna skalet
En god olivolja (extra virgin)
Färskmalen svartpeppar

Rör samman alla ingredienser, smaka av med peppar och ev. en gnutta salt.
Låt gärna stå en stund före servering

Potatispuré med citron och gräslök

ca 1 kg potatis, mjölig                                                 
50 g Smör                                                               
ca 2 dl mjölk  
ca 1 dl grädde
1 citron, det finrivna skalet
1 knippe gräslök, finhackad                                                              
Salt
Färskmalen svart- och vitpeppar

1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk
2. Värm mjölken, grädden och smöret i en kastrull
3. Mosa potatisen med en gaffel. Salta och peppra. Tillsätt successivt blandningen av smält smör, grädde och mjölk
4. Tillsätt citronskal och gräslök. Arbeta med elvisp tills du har fått en slät och fin puré. Smaka av med salt och peppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s