KÅLSOPPA – KULTFÖRKLARAD KLASSIKER
Nåja, kult och klassiker är den på ”Arvikamârten” i alla fall. Nu är det ”mârtensdags” och det är äntligen dags att göra den traditionella kålsoppan!
Kålsoppa är faktiskt jättegott men har hamnat lite i skymundan. Kanske har det skett en generationsväxling, det är väl inte direkt soppan dagens yngre ser fram emot vad gäller mârtenshelgen. Förhoppningsvis kommer det att ändras så att fler får upp ögonen för denna delikatess.
Det finns säkert 100-tals olika recept på kålsoppa från olika värmländska marknader, här i receptet har jag lagt till lite olika smaksättare som jag tycker blir gott till. Jag får väl erkänna att min egen rutin på att koka kålsoppa inte direkt har trimmats under så många år, men denna gången tycker jag att jag fick till det. Har fått lite tips av min mamma om hur man egentligen ska göra och hon har helt rätt, det är buljongen det hänger på!
Koka egen buljong på fläskben, det blir mycket godare och är så enkelt. Visst tar det en stund på spisen men det visar sig i resultatet! Prova gärna med en skvätt Worcestershiresauce och några droppar Tabasco så att det blir lite fyllig hetta och lite soja för färgen. Jag är försiktig med sirapen när jag bryner kålen, tycker att det lätt blir en klibbig sötma av för mycket sirap, då har jag hellre i lite mer smör. Små orökta prinskorvar och pepparstinna frikadeller som sen kokar med i soppan blir pricken över i!
Gör gärna en dubbel sats av kålsoppan och dagen efter kan du lägga till lite andra ingredienser och få en supergod lammfärssoppa. Lägg i lite finstrimlad spetskål och lammfärs som du stekt med schalottenlök och vitlök så har du en underbar soppa. Krydda rikligt med spiskummin så får du en vuxenvariant av tacosmak som även barnen gillar. Vill du så lägg gärna i skivade, kokta potatisar för en matigare variant.
ICA har lammfärs från Nya Zeeland denna veckan för 79.90 kg så passa på.
Smaklig spis!
Kålsoppa på fläskbuljong
ca 4 personer
1 vitkålshuvud
Fläskben
2 liter vatten
2 morötter
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
5 lagerblad
En stor nypa salt
Tabasco
Worcestershiresauce
Soja
Smör
Mörk sirap
Salt och färskmalen svartpeppar
Buljong
Häll i vattnet i en stor gryta, lägg i fläskben, de skalade och skivade morötterna och lökarna, pepparkorn, lagerblad. Salta ordentligt och droppa i tabasco, worchestershiresauce och soja. Låt koka upp och sen sjuda i ca 1 timme tills smakerna ”sätter” sig. Skumma om det behövs. Smaka av, helst flera gånger och känn hur smaken ändras, under tiden och salta och peppra mer om det behövs.
Kål
Skölj och finstrimla kålen. Ha en stor klick smör och ca 1 dl mörk sirap i stekpannan. Bryn kålen i omgångar tills den blir mjuk. Salta och droppa på soja för färg och sötma.
Sila fläskkoket och häll tillbaka buljongen i grytan. Lägg i kålen och låt sjuda ca 15 min.
Rulla gärna små frikadeller av fläskfärs och lägg i soppan för att koka med en stund, eller använd prinskorv. Servera tillsammans med en god ostmacka och en kall öl.