Entrecote – betydligt bättre än sitt rykte

on

 

Många är skeptiska till entrecote för att den är ”fet”, men grillar utan tvekan en flintastek eller en fläskfilé och tycker det är ”finkött”. Visst, smaken när som baken men här tror jag säkerligen att priset spelar in.

Inget ont om fläskfilé men den är inte så lätt att tillaga så att den blir saftig och mör.
De flesta är ju väldigt försiktiga vid tillagningen för att den ska vara genomstekt vilket tyvärr ofta resulterar i en knastertorr köttbit. Prova då istället en härligt marmorerad entrecote! Visst ligger priset på runt 200:- per kilo men det är faktiskt sant att man får vad man betalar för …. Många aktar sig för det synliga fettet, men ju mer marmorerad (insprängt fett) entrecoten är, desto bättre. Ibland kan man se en stor fettklump kvar i köttet men den är bara en bonus vid tillagningen och kan lämnas kvar på tallriken …

Framdelskött från nöt, som ex. högrev, lämpar sig bäst för kokning och till grytor men entrecote är den bästa och möraste biten på hela framdelen.
Den styckas nästan alltid benfri men kan även fås som en klassisk ”rib-eye (hel entrecote med revbenen kvar). Inte så vanligt här som i ex. USA eller på välrenommerade Steakhouses runt om i landet, men det är underbart gott. Beställ i charken i din mataffär och prova!  
Eller gör som jag gjorde häromdagen – Ta en underbart fet, marmorerad entrecote,  krydda med persiljepeppar, salt och grilla på medelvärme, ca 4 minuter på varje sida för medium. En näve mixsallad med en skvätt olivolja, salt, peppar och ett par droppar balsamicovinäger blir perfekt tillbehör. Till detta Hellmans majjo och Pommes Pinnes! Pommes Pinnes sprang jag på i affären idag, hade glömt att det fanns, men jösses vad gott det är att doppa dom i majjo till den saftiga köttbiten, (undra om Anna Skipper ringer mig nu? Eller kanske Anna Anka? Ännu värre).
Ett tips! Vill du köpa lite billigare kött så köp urbenad fläskkarré. Ett kött jag får mer och mer respekt för. Skulle vilja döpa om till ”Entrecote Junior ”då den kommer från framdelen på grisen. Den är också marmorerad med insprängt fett och jättesaftig.
Många använder den bara på grillen under sommaren men prova att helsteka i ugnen enligt recept, supergott.

Smaklig spis!

 VinValet

Terre de Mistral 2009, Côtes du Rhône, Frankrike,  #2167 67:-
Från  Systembolagets oktobersläpp. Det billigaste Rhônevinet och jättegott!

 Ugnsbakad fläskkarré
Här har jag valt ingredienser för att få en smörig härlig sky till det saftiga köttet. Du kan krydda med vilka örter och smaksättare du önskar!

4 personer
700-800 g urbenad fläskkarré
5 dl vatten
1 dl mörk sirap
1 dl Reese Hickory Liquid Smoke (eller annan rökig barbequesås)
1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
1 skvätt Habanero Rabasco
1 skvätt Worschestershiresauce
1 klick smör
salt och färskmalen vitpeppar

Sätt ugnen på 130 grader.
Salta och peppra karrén ordentligt runt om, gnid in i köttet. Bryn karrén runtom i smör i stekpanna. Lägg en stor bit folie i en ugnssäker form. Lägg i karrén. Häll i vatten, sirap, barbequesås, tomatpuré och övriga smaksättare. Smula i buljongtärningen och ha i en klick smör. Rör om så att allt blandas. Vik över folien så att det blir tätt. Stick i en stektermometer och ställ in i ugnen. Ta ut efter ca en halvtimme, pensla köttet med skyn samt smaka av och ha i mer av det du tycker behövs. Låt stå i ugnen ca 1 timme till, innetemperaturen ska vara max 70 grader. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Skär i tunna skivor och droppa över stekskyn. Servera gärna med pasta och mer av skyn som pastan får ”simma” i. Eller med ugnsbakade potatisklyftor och en klick aioli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s