Hade en jättetrevlig provning i en sommarstuga igårkväll.
Sprakande brasa, varmt och skönt inomhus med ett snötäckt landskap utanför fönstret gjorde kvällen till en höjdare! Många intressanta frågor och reflektioner var pricken över i.
Vi koncentrerade oss på Systembolagets smakkategorier för röda viner, dvs mjukt & bärigt, kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt samt stramt & nyanserat. Visst kan man ha lite olika tycke om hur vinerna är indelade emellanåt, men de viner vi provade representerade kategorierna relativt bra. Sen kan man kanske gå lite djupare och fråga sig om 16 g socker/liter (Selvarossa) är en fingervisning om vad de industriellt framtagna vinerna säger om svenskarnas vintycke …????
Provade viner –
Mjuka & bäriga
Morgon 2007, Frankrike, Georges Duboeuf # 5106 89:-
Kryddiga & mustiga
Meia Pipa, Terras do Sado, Portugal # 2564 79:-
Fruktiga & smakrika
Selvarossa, Salice Salentino, Italien # 32228 69:-
Strama & nyanserade
Reserve du Vieux Noir, Cahors, Frankrike # 221201 80:-