KÖTTBULLAR – JULBORDETS UNDANSKUFFADE KLASSIKER

köttbullar med ruccola

Trots sillen och julskinkan tycker jag att köttbullarna borde vara julbordets Rolls Royce. Tyvärr lever dom idag en undanskuffad tillvaro som något som finns med enbart på ren rutin, och för att barnen ska gilla något förutom skinkan.

 

Julbordet blir, egentligen för mig, som är hysteriskt petig med smaker och dess harmoni tillsammans, tyvärr en ganska osmaklig frossa där man bara blandar en massa olika smakkonstellationer på tallriken. Ibland får jag rysningar bara av tanken att blanda och skyffla in ex. Jansson tillsammans med rödkål, lite skinka med den kvarvarande tuggan av senapssill … Som vanligt är ”luften fri” och alla får äta precis vad, och hur, dom vill, men visst vore det kul om julbordets alla läckerheter kunde enas lite bättre vad gäller smaker. Förr i tiden, på det traditionella julbordet, tror jag att smakerna samspelades bättre än vad de gör nu när vi måste vara så ”moderna” och ”trendiga”.

 Nya, moderna smakkombinationer som ”limesill”, ”basilikasill” och kanelkryddad korv kanske är trendigt men vad är det för fel med att råvarorna själva får visa vad dom smakar? Sillen kanske kan behöva lite hjälp med smaken men det mesta av det varma klarar sig alldeles utmärkt på egen hand (salt, peppar och några färska smaksättare är allt som behövs).  En krämig Jansson, saftiga, välkryddade revbensspjäll i sin egen sky och de mumsiga köttbullarna är en härlig avslutning innan man får vila magen och göra plats för godiset. Revbensspjällen blir alltid bra med något sött och något starkt, en marinad med honung och chili blir perfekt.

Köttbullarna är mina absoluta favoriter, och jag vill gärna tipsa om att inte använda Mamma Scan till det varma bordet, de har en så artificiell smak att den kör över allt annat. Bäst blir dom med en så enkel och ren smak som möjligt. Saftiga köttbullar där färsens egen smak får dominera i samspel med salt peppar, lök och örter är höjdpunkten! Lägg köttbullarna i en stor skål med en massa oljesvängd, saltad och pepprad ruccola så får man lite grönt till också.

SMAKLIG SPIS!
Ps. Jag har fått en del påtryckningar om att ge ut receptet på mina ”italienska köttbullar”, men, dom får sin speciella smak av samarbetet med en läcker tomatsås så det får bli en januarikrönika istället då jag tycker dom är värda att glänsa alldeles själva!

DRYCKER
Som vanligt i julbordstider så är det en högtid för alla ölälskare och dom har inte fel.
Jag är ju själv en rödvinsälskare men till det kalla julbordet tar jag helst en öl!
Vill man sen ha ett rött vin till det varma så prova sydafrikanska Rijk´s Shiraz Mourvèdre Cinsault  Viognier 
(finns på box art.nr 12119 209:-).

Ett trevligt allroundvin med en god mörk fruktighet som gör sig bra till medelkraftiga rätter som ex. nöt och fläskkött som serveras med gräddsåser, gratänger och gräddiga potatispuréer. En krämig ost, ex. Taleggio är också utmärkt till vinet.

JULENS  KÖTTBULLAR

Ca 900 g blandfärs
2 gula lökar, skalade och finhackade
2 stora vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 stort ägg
1 kruka bladpersilja, finhackad
1 kruka oregano (har du inte färsk går det bra med torkad)
3 msk god olivolja
2 msk smör
salt/färskmalen svart- och vitpeppar

 1. Ta fram färsen och ägget ca en halvtimme innan du ska tillaga så att det blir rumsvarmt.
  Sätt ugnen på 125 grader.
 2. Stek den finhackade löken och vitlöken i smör på medelvärme så at den blir mjuk, ca 4-5 min. När löken är nästan färdig så rör du ner den färska, hackade persiljan och oreganon, detta tar fram smakerna.
  Ställ åt sidan och låt svalna. Låt pannan stå kvar till att steka köttbullarna.
 3. Rör samman färsen med örterna och löken, ägget och 2 msk olivolja, salta och peppra ordentligt. Vill du inte smaka av den råa färsen så rulla en liten bulle och stek för provsmakning. Lägg till mer av det du ev. tycker behövs.
 4. Rulla ganska stora köttbullar, ca 3-4 cm i omkrets (de är lättare att laga till så att de håller sig saftiga, om de är små blir de lätt torra).
 5. Stek köttbullarna runt om i en klick smör och en msk olivolja så att de får färg
 6. Lägg de förstekta köttbullarna i en ugnssäker form. Häll i ca 3 dl vatten och lägg i en klick smör. Stek i ugnen på 125 grader i ca 10-15 minuter. Ta gärna ut formen och dela en köttbulle för att se så de är klara.
 7. Sila skyn, häll i en kastrull och smaka av. Salta och peppra om det behövs.
  Häll i en skvätt soya, några droppar tabasco och späd ut med grädde. Låt koka ihop några minuter. Pudra på lite Maizena om du vill ha den lite tjockare. Ha i en klick gelé om du vill ha såsen sötare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s