oxfilé


Nyårsafton, skumpa och oxfilé, bättre kan det inte bli! Tänk bara på att även oxfilén,
trots sin mörhet behöver hanteras och tillagas med omsorg …

 

 

Oxfilén sitter i mellandelen på djuret, är den enda muskeln som sitter på insidan skelettet och är tack vare sin möra och mjuka konsistens tacksam för hemmakocken att tillaga. Men, som sagt, det finns vissa saker man bör tänka på för ett bra resultat.

* ta alltid fram köttet ca en halvtimme innan det ska tillagas så det blir rumstempererat
* glöm färdigköpta marinader, det är ett helgerån! Oxfilén har en mjuk, härlig köttsmak som gärna vill vara med! Klappa in en god olivolja och rikligt med salt och färskmalen svart- och vitpeppar, det är allt som behövs. Tänk på att skära bort strängen som sitter på ena långsidan samt att putsa bort hinnan innan tillagning
* Sätt ugnen på 150 grader, ställ in ugnsformen du ska använda så den blir varm (då avbryter man inte tillagningstemperaturen)
* Bryn filén i smör i en stekpanna runt om på hög värme för en vacker stekyta
* Lägg filén i den varma ugnsformen. Häll en skvätt vatten i stekpannan för att ”skölja ur” stekskyn och häll detta i formen. Häll i lite mer varmt vatten, några msk kalvfond, några droppar tabasco, 1 msk tomatpuré och en stor klick smör. Pressa i saften från en halv citron. Strö gärna över en näve finhackad bladpersilja och några msk torkad salvia. Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. När den har en temperatur på ca 56 grader är den klar. Skär gärna ett snitt och se om du tycker den är klar men tänk på att den ”efterlagas” 3-4 grader på eftervärmen.
* Ta ur oxfilén från formen och vira in i folie, låt vila ca 10-15 minuter.
* Smaka av den underbara skyn som nu är kvar i formen, behövs det något mer? För sötma ta en klick gelé. Ha gärna i en skvätt av ett gott rödvin. Häll skyn i en kastrull (sila om du vill) och ställ på medelvärme. Häll i grädde efter smak och låt stå och puttra en stund. Rör i lite maizena om du vill ha tjockare konsistens på såsen.  Ett tips, rör i en bit ädelost …

SMAKLIG SPIS & GOTT NYTT ÅR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s