Fredagsskafferiet

Saftiga kotletter

 

Eftersom alla tidningar nu har artiklar om hur man ska göra för att äta nyttigare, hålla vikten, hålla nyårslöften och bli en bättre människa så får jag väl också hoppa på tåget och göra likadant. Hur man blir en bättre människa kanske jag inte ska gå in på, men däremot så kan jag ju ge lite tips som gör det lättare att klara middagen utan kolhydrater …

 

Smal ska man ju alltid vara, så nu är det dags att synda för vad man ätit mellan jul och nyår! Precis som jag sagt förut så skulle jag vilja påpeka att det är vad man äter mellan nyår och jul som räknas, inte tvärtom … Visst äter och dricker man för mycket runt jul och nyår men det är nog inte så farligt som tidningarna vill få oss att tro. Men vill man dra åt svångremmen lite så finns det ju vissa saker som man kan minska ner på.
Pasta och potatis är ju något vi gärna vill ha till maten, men det går faktiskt att minska ner, man behöver inte äta det alltid. Smaksätter man grönsaker, rotfrukter och sallader med goda smaksättare så ger det en helt annan upplevelse än isbergssallad, vattnig gurka och omogna tomater.  
Ädelost som man smular över grönsakerna med en skvätt grädde och sen låter få lite färg i ugnen.
Rökt sidfläsk eller bacon som man finhackar och knapersteker till fläskköttet.
Vitlök, rödlök och tomater som man rostar med balsamicovinäger och olivolja, strö gärna över lite smakrik ost och torkad salvia. Morötter blir underbart goda om du kokar dom i en skvätt apelsinjuice, skalet från en färsk apelsin och en klick smör. Listan är lång över godsaker man på ett enkelt sätt kan smaksätta och förgylla köttbiten/fisken med.
Färska örter är som alltid en frälsare i köket! Tyvärr såhär vintertid så är de inte på topp, speciellt basilikan är ledsen över kylan, så köper du den i butiken, slå in i tidningspapper så den klarar vägen hem! Jag tjatar ju alltid om färska örter, häromda´n gjorde jag ett test, gör det du också- smaka ett blad från en färsk basilika och smaka sen den torkade på burk, hmmm … 
Vissa torkade örter kan dock ge en aning om vad det ska smaka, timjan, oregano och salvia har alla smaksatts så att det i alla fall kan användas som substitut.

När man ska tillaga kött är det vissa enkla regler man kan följa, detta för att få fram det bästa. Låt köttets egen smak vara med på ett hörn, det gäller de flesta sorter.
Oftast säger man att ex. kyckling och fläskfilé inte smakar något. Men det är ju för att de dränks med färdigköpta marinader som mestadels består av socker, salt och salt igen. Låt köttets egen smak komma fram tillsammans med kompanjoner det gillar så blir det en helt annan smak! Fläskkotletter är en favorit som gör vilken vardag som helst till fest!
Ett tips när du tillagar kotletter är att först steka dom på hög värme för en knaprig yta, sen dra dom åt sidan och lägga på ett lock så blir dom färdiga på eftervärmen (häll gärna i en skvätt vatten och gör den goda skyn nedan).

Jag har skrivit några punkter som jag tycker är viktiga när det gäller att tillaga kött, följ dessa
och jag lovar att det blir lite bättre …

* ta alltid fram köttet ca en halvtimme innan det ska tillagas så det blir rumstempererat
* glöm färdigköpta marinader, det är ett helgerån! Oavsett vilken typ av kött du ska tillaga, så låt köttets egen smak komma fram. Klappa in en god olivolja och rikligt med salt och färskmalen svart- och vitpeppar, det är allt som behövs. Har du en hel bit oxfilé eller fläskfilé, tänk på att putsa bort hinnan innan tillagning
* Sätt ugnen på 150 grader, ställ in ugnsformen du ska använda så den blir varm (då avbryter man inte tillagningstemperaturen)
* Bryn köttbiten i smör i en stekpanna runt om på hög värme för en vacker stekyta
* Lägg sen köttbiten i den varma ugnsformen. Häll en skvätt vatten i stekpannan för att ”skölja ur” stekskyn och häll detta i formen. Häll i lite mer varmt vatten, några msk kalvfond/kycklingfond, några droppar tabasco, 1 msk tomatpuré och en stor klick smör. Pressa i saften från en halv citron. Strö gärna över en näve finhackad bladpersilja och några msk torkad salvia. Detta är en bra grund för en supergod sky att göra sås av sen, oavsett om du gör fläsk, nöt eller kyckling

* Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen.
(innertemperatur när köttet är färdigt)
Nötkött 56 grader
Fläskfilé 65 grader
Kyckling 70 grader
Skär gärna ett snitt och se om du tycker den är klar men tänk på att den ”efterlagas” 3-4 grader på eftervärmen om du förstekt den på hög värme.
* Ta ur köttbiten från formen och vira in i folie, låt vila ca 10-15 minuter.
* Smaka av den underbara skyn som nu är kvar i formen, behövs det något mer? För sötma ta en klick gelé. Ha gärna i en skvätt av ett gott rödvin, eller vitvin, om det är kyckling. Häll skyn i en kastrull (sila om du vill) och ställ på medelvärme. Häll i grädde efter smak och låt stå och puttra en stund. Rör i lite maizena om du vill ha tjockare konsistens på såsen.  Ett tips, rör i en bit ädelost om det är till nötkött …

Som tillbehör till köttet är det gott med en kall dressing, gör en egen god med vitlök.
Ta ett par vitlöksklyftor och koka dom ett par minuter med skalet på, då får du en mycket mildare och mjukare smak på vitlöken. Du kan även pressa den med skalet på, då bli det lättare att göra ren vitlökspressen. Blanda med crème fraiche, salt och färskmalen svartpeppar och njut!

SMAKLIG SPIS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s