Fredagsskafferiet

Hel kyckling

 Ugnsrostad hel kyckling blir en räddare till helgen. Ugnsstek gärna 2 på en gång så har du förhoppningsvis en att stoppa i frysen också! Blir det rester kvar så är det perfekt att göra en god sallad till lunchen dagen efter.

 

Kyckling är den perfekta råvaran till såväl vardag som fest! Lätt och enkel att tillaga, kan smaksättas med i stort sett alla dina favoriter. Låter man den bara tillagas på lägre värme så blir den saftig och god!
Det finns många olika typer och kvalitéer av kyckling att köpa i affärerna. När du köper fryst kycklingfilé, försök att inte stirra dig blind på priset utan titta också på hur många procent vatten det är i. Många leverantörer fuskar och sprutar in ganska mycket saltvatten som gör att de tjänar mer pengar men ändå kan ha ett lågt kilopris. Tyvärr är det ju så att runt en femtedel av den frysta kycklingen nästan inte är kyckling alls, den består i stället av vatten, salt, socker och diverse tillsatsämnen. Den danska kycklingen i butikernas frysdiskar har i de flesta fall bara en kötthalt på 80 procent, resten är vatten och diverse tillsatser visar en undersökning av Råd & Rön. Enligt tillverkarna gör detta att kycklingen inte blir ”torr” … hmmm, däremot tjänar de en massa mer pengar genom att konsumenterna blir lurade! Kolla vattenmängden på den frysta kycklingen hos butikerna och se själv, (alla har inte angivit vattenmängd). De svenska producenterna har enats om en maxgräns på 13% vätska (tar man hänsyn till vattenmängden så är den färska faktiskt inte så mycket dyrare)!

Köp istället hel, färsk kyckling som också blir så fräscht, gott och nyttigt! Den behåller köttsaften och smakerna bättre och samtidigt kan alla få välja den del de gillar mest.

För omväxlings skull ska jag rekommendera ett recept på kyckling helt utan färska örter, nåja, förutom persiljan då. Ganska ovanligt för min del men nu är det kryddiga smaksättare och olika sorters peppar som gäller! Bli inte rädd av de starka smaksättarna som Fefferoni och tabasco. Det mildar ut sig tillsammans med smöret och honungen.
Tillsammans med lökpotatisen blir det en härlig symfoni av smaker! Servera gärna tillsammans med någon kall sås som vitlöksaioli eller en klick crème fraiche.

SMAKLIG SPIS

Helrostad pepparkyckling
4 personer

1 hel kyckling
ca 50 g smör (rumsvarmt)
1 Citron, sköljd och klyftad
1 Vitlök, skalad och klyftad
ca 5 Fefferoni
1 kruka bladpersilja, finhackad
1 dl Soja
½ dl flytande honung
1 dl kycklingfond
2 msk tomatpuré
Tabasco
Olivolja
Salt
Färskmalen svartpeppar
Chiliflakes
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper
2. Rör ner några droppar tabasco i smöret tillsammans med en gnutta salt
3. Skär försiktigt loss skinnet från kycklingens bröst och lår och gnugga in tabascosmöret
under skinnet på bröstet och låret
4. Skåra låren och lägg i en klyfta vitlök
5. Fyll kycklingen invändigt med citronklyftor, några vitlöksklyftor och fefferoni
6. Ringla lite olivolja över kyckling samt klappa in rikligt med salt, peppar och chiliflakes runt om
7. Blanda soja, honung, tomatpuré och pensla in kycklingen. Strö över persilja
8. Lägg kycklingen i en väloljad ugnsform, häll i ca en ½ liter vatten, kycklingfond och lite mer tabasco. Har du citron, vitlök och fefferoni över så lägg med det i formen.
9. Ställ in i ugnen och rosta ca 60-80 minuter,
Stick in en stektermometer i kycklinglårets insida (men inte ända intill benet). innertemperaturen ska vara ca 80 grader
Skyn som blir i ugnsformen kan du sila, smaka av och hälla över kycklingen vid servering.

Ugnsrostad lökpotatis
ca 4 p

1 kg små potatisar (gärna delikatesspotatis från Ängebäck)
3 rödlökar, skalade och klyftade smått
2 vitlökar, skalade klyftor
1 purjolök, sköljd och skuren
1 kruka timjan, finhackad (eller torkad)
Torkad salvia
olivolja
ca 30 g smör
salt
färskmalen svart- och vitpeppar

sätt ugnen på 225 grader

1. Lägg potatisen med skalet på i en ugnssäker form
2. Ringla över olivolja, salta och peppra rikligt samt rör om ordentligt, krydda med salvia
3. Ställ in i ugnen ca 20 min
4. Ta ut formen, klicka i smöret, lägg i rödlöken och vitlöken samt strö över timjan och purjolök, rör om
5. Låt stå i ugnen ca 20 minuter till, rör om emellanåt.
6. Ta ut efter 20 min, är den färdig? Om inte, sänk värmen till 200 grader och låt stå ca 10-15 minuter till. Vill du ha en krispigare yta så ställ på grillvärme 250 grader ca 5 minuter

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s