Pasta – genial fattigmanskost

on

Såhär i början på året brukar plånböckerna gapa tomma men då kan man i alla fall trösta sig med att man kan äta gott på ett billigt vis. Pasta kan man variera på oändliga sätt, man kan lyxa till den med lite god ost så blir den även en festmåltid och den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand utan fisk eller kött.

 

Tänk att något så genialt kunde uppstå genom att man blandar mjöl, ägg och vatten!
Pasta (ungefär deg, gröt) är det italienska namnet på produkter som spaghetti och liknande, görs vanligen på durumvetemjöl, ägg och vatten (billigare sorter ofta utan ägg och av vetemjöl med lägre proteinhalt). Durumvete ger gulare och hårdare pasta än vanligt vete. I glutenfri pasta ersätts vete med bovete eller majsmjöl. De flesta pastasorter finns både med (pasta all’uovo), och utan ägg, och man köper vanligen torkad (pasta secca) eller färsk (pasta fresca).

Koktiden
är viktig, dvs. att smaka av själv och inte ställa äggklockan. Färsk pasta hinner knappt ner i kokvattnet innan den är färdig, kokar den för länge så blir det bara som en deg! Den torkade är lättare att tillaga men tänk på att man ofta värmer den igen i såsen efter att vattnet hällts av vilket gör att man bör vara försiktig med koktiden.

Färska örter gör ju trolleri med vilken pastarätt som helst men nu i kylan så är det nästan bara persilja som håller.
Bladpersilja är den ultimata vinterkryddan. Då de flesta örter, som basilika, timjan och oregano blir lite ledsna på vintern och är mycket ömtåliga att ta hem i kylan från affären, så är bladpersiljan en lite tåligare ört. Den är en fantastisk smaksättare till allt.
Lidl brukar ta hem stora knippen med bladpersilja till ett bra pris. Köp hem och använd färsk, torka eller frys. Den förvaras bäst i kylskåpet med en bit blött hushållspapper runt stjälkarna.

Persilja är huvudaktören i Gremolata, en oljebaserad sås med bl.a. citron och vitlök.
Gremolata passar till allt! Doppa brödet i, fyll hel kyckling, till vit fisk, till kött, sallader men framförallt så är den oumbärlig till pasta! Tänk på att smaka av och lägg till mer av den/de ingredienser du tycker det behövs mer av!
Gör gärna dubbel sats, den håller i kylskåp 2-3 dagar och blir bara godare om den får ”sätta” sig lite.
Eller gör din egen variant av pesto. Mixa persilja, dill, en näve ruccola, vitt dagsgammalt bröd, parmesan, pumpakärnor, vitlök och olivolja. Gott till nybakat bröd eller som sås till fisk, kyckling eller fläskkött.

Här har jag några förslag på hur man enkelt kan förgylla vardagspastan. Till detta funkar också alltid körsbärstomater, ruccola, smörstekt paprika och purjolök, salladslök, ja alla sorters lök egentligen. Pastan är god att ätas utan något tillbehör som kött eller fisk. Vill man ha något mer så är knaperstekt bacon eller rökt sidfläsk en klassiker. 

 Spaghetti Gremolata

Gör Gremolatan. Tvätta och finriv skalet av 2 citroner. Skala och finhacka 6 klyftor vitlök. Hacka en stor näve bladpersilja. Lägg i en skål, tillsätt ca 3 dl god, grön olivolja och blanda. Pressa i saften från en halv citron. Smaka av med salt och peppar.
Koka spaghettin och häll av i durkslag. Lägg en stor klick smör i kastrullen, peppra rikligt. Vänd ner pastan, häll över Gremolata och rör runt.

Spaghetti Superiore

Koka spaghettin, häll av i durkslag. Rör ihop en klick smör med finriven parmesan,
en msk tomatpuré och en näve bladpersilja. Häll i en skvätt olivolja i kastrullen. Salta och peppra ordentligt i oljan, ha i en finskivad vitlöksklyfta och blankstek.
Rör ner ”smörröran” så att det blir varmt, häll i spaghettin, riv i en näve basilika (annars lite ruccola)

Tacospaghetti

Koka spaghetti, häll av i durkslag. Häll en skvätt god olivolja i kastrullen, salta och peppra rikligt. Blankstek ett par schalottenlökar (gul lök går givetvis ochså bra)
Ta en ask Tacocheese och rör ner i kastrullen, vänd ner pastan
(vill du mumsa till det lite extra så strö över lite tacokrydda …)

VinValet
Systembolaget släpper nästa samling den 14 februari, Vårviner” kallas den och ska räcka fram till i maj.
Till dess en gammal trotjänare som är som gjord till olika typer av pastarätter –

Briccotondo Barbera, Fontanafredda, Piemonte Italien # 2773 75:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s