Från oliv till olja

Från oliv till olja

Underbara smaker letar sig fram i ditt kök om du ser olivoljan som en värdefull ingrediens istället för något som man bara steker i. Givetvis får man här också precis vad man betalar för, men det du förlorar i kronor får du igen mångfalt i smak!

 


Använd matolja eller ännu hellre en rapsolja till matlagningen! Den dyrare olivoljan använder du till att smaksätta sallader, fisk- och kött eller bara doppa en bit bröd i!

Precis som med vin börjar grunden till en god olivolja hos bonden.
Helt avgörande för hur en olivolja kommer att smaka är hur odlingen, skörden och pressningen gått till, sen skapas en riktigt god olivolja på samma sätt som när en skicklig vinmakare komponerar vin. Först väljer man ut bra olivoljor med olika karaktär. Sedan blandar man dem för att få fram den exakt avvägda smaken, doften och färgen.

Som konsument kan det vara svårt att välja när man står framför hyllan med otaliga sorter, snygga etiketter och vackra flaskor. Försök att hitta din egen personliga smak och börja med att lära dig de tre grundkaraktärerna, mild, balanserad och fruktig eller som på italienska gentile, armonico och fruttato. Den senare har den tydligaste beskan och pepprigheten. Extra Virgin är också ett ord som behöver finnas med för att du ska få den bästa kvaliteten.

Tänk på att olivoljan helst ska förvaras mörkt, svalt och med korken noggrant påskruvad. Ofta har man den framme för att flaskan är vacker osv. och visst funkar det ochså bara den inte står för nära spisen eller i solljuset. Olivolja är ju en färskvara och är som bäst direkt när den öppnas, därefter blir den tröttare och tröttare men ett par månader ska den klara. Smaka bara på den och bestäm själv! En härsken olivolja har en tydlig unken doft och en fadd smak som inte kan missas …

Smaksätt olivoljan själv, gör exempelvis AoM:s underbara vitlöksolja som är oemotståndlig till ex. hemgjord pizza (och allt annat). Nästa gång tänkte jag skriva om hemgjord pizza som är fantastiskt gott men dessutom nyttig! Receptet till oljan får du dock redan idag för att börja njuta av.De tre recepten, så enkla men fantastiska smaksättare- tapenade till rostat vitlöksbröd, pesto- frälsaren till pasta och vitlöksoljan understryker alla vikten av en välgjord, god olivolja!Olivoljor i sin bästa skepnad

SMAKLIG SPIS!

  PESTO
4 personer

50 g pinjenötter (blanda gärna med lite pumpakärnor)
150 g finriven Parmigiano Reggiano eller Grana Padano
2 klyftor vitlök, skalade
2 basilika
ca 3 dl Zeta Olio Extra Virgin Classico
1 nypa salt

Kör i en matberedare eller mixer tills den blir så slät du vill ha den. smaka av med salt och låt stå en stund tills smakerna ”sätter” sig, smaka igen och komplettera om det behövs. Gör gärna en dubbel sats, håller sig bra 2-3 dgr i kylskåp!

TAPENADE
4 personer

300 g svarta oliver (urkärnade)
3 sardellfiléer
2 msk kapris
2 vitlöksklyftor
1 dl Zeta Olio Extra Virgin Classico
Några droppar vatten
Salt Färskmalen peppar

Mixa oliverna och vitlöken grovt i en mixer. Lägg i sardellfiléer och häll i olja, mixa till en massa. Späd med vatten till önskad konsistens. Lägg i kaprisen och mixa snabbt. Smaka av med salt och peppar

VITLÖKSOLJA

1 dl olivolja
5 vitlöksklyftor
3 msk smör
5 pepparkorn
1 tsk salt

Skala vitlöksklyftorna och bryn dem i smör med pepparkorn och salt i en kastrull.
Tillsätt oljan och mixa slätt med mixerstav. Låt stå i kylen ca 12 timmar för att ”sätta sig”

Vårens Viner
Systembolaget har vårkänslor i hyllorna med nysläpp 14 feb, jag har svårt att få det när jag tittar ut men prova den här franska godbiten. Härligt fruktig utan att bli överdriven!

Saumur Réserve de Vignerons 2009 # 92033 79:-

 

Pesto
Pesto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s