Nu när solen äntligen börjar visa sig får jag en lätt drömmande blick och ser mig själv sitta i den stekande solen, dricka något läskande samtidigt som jag njuter en krispig och nyttig sallad.
Den synen brukar jag få varje år, och efter den vargavinter vi haft så är den starkare än någonsin. Men nu är det snart dags, bara att tänka på vad som väntar för oss matnördar gör mig överlycklig! Påsk, lamm, sparris, rabarber samt återuppvaknandet av kökets livlina, de färska örterna! Vi är ju inte riktigt där än, mars månad känns mest som en övergångsfas innan det är dags att njuta av alla läckerheter som börjar dyka upp i april-maj!
Vad gör man då till dess? Kanske att börja tänka mer mot lättvikt i matvanorna passar bra vid denna årstid? Den långa vintern har i alla fall fått mig att sitta med näsan djupt ner i tallriken med saftiga köttbitar och gräddiga såser, nästan som en tröst mot kylan …
Utan omsvep kan jag lätt erkänna att jag äter pasta i olika former si sådär fyra
gånger i veckan, så nu är det dags att ändra intaget. Dags att börja förbereda sig för den kommande salladssäsongen med alla härliga grönsaker som snart börjar ramla in i butikerna! Att äta fisk eller kött med enbart en sallad till är jättegott, bara man har en klick sås till!
En laxbit som du kryddar med citronpeppar och droppar lite lime på för att sen baka i folie blir gott tillsammans med limeaioli, all kyckling gifter sig med Jalapeno BBQ och både fläsk – och nöt stortrivs med Ceasardressingen.
Skippar man pastan eller potatisen så kan man också utan dåligt samvete ta en bit gott bröd till som man doppar i såsen.
Gorgonzoladressing
(utmärkt till alla sallader, gärna med ex. valnötter eller pumpakärnor för lite sötma)
200 g gorgonzola
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
1 tsk tabasco
Salt och färskmalen svartpeppar
Mosa den rumsvarma gorgonzolan och blanda i de andra ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Ceasardressing
Ärligt? Lallerstedts på flaska är supergod …
Lite rosé är gott i väntan på våren … | |
![]() |
|
Aioli med lime och mynta
Till fisken! Vill du inte göra egen aioli kan du ta färdig och ha i limeskal, limesaft och hackad mynta)
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl olivolja
ca 1 tsk salt
1 gnutta vitpeppar
1 lime, skal + saft
1 kruka mynta
Oljan ska vara rumsvarm.
Lägg äggulan och vitlöken i en mixerskål tillsammans med senapen och vinägern. Mixa och droppa i oljan långsamt till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i limeskalet och saften samt myntabladen och mixa.
Jalapeno BBQ
(den här ska visserligen kokas samman men du kommer att tycka att det är mödan värt, perfekt till kyckling!)
5 dl Heinz ketchup
1 dl äppelcidervinäger
25 cl ljus öl
100 g smör
1 msk olivolja
½ farinsocker
1 finhackad gul lök
2 msk jalapeno
3 msk worcestershire sauce
1 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
1 msk chilipulver
salt och färskmalen svartpeppar
Bryn löken lätt i en msk av smöret och en matsked olivolja, lägg i de andra ingredienserna och låt sjuda under omrörning ca 10 min, smaka av med salt och peppar.
Salladsvinaigrette
Äter du den här salladen tillsammans med en god köttbit från ugnen så kan du gärna
vispa ner lite av köttskyn i dressingen.
Saft från en halv färsk citron
1 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 schalottenlök, finhackad
salt och färskmalen svartpeppar
Blanda citronsaft, vinäger, salt och peppar, häll i oljan under vispning. Tillsätt finhackad schalottenlök.
Vinaigrette till ost
(Jättegott att droppa på ex. stekt el. grillad Haloumi)
½ dl ljus sirap
½ dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
½ finhackad röd chili (inga kärnor)
Blanda sirap, olja, vitvinsvinäger och chili. Smaka av med salt och peppar