
Illojal mot Italien …
Då det idag är den 1 april så kan man ju tro att detta är ett aprilskämt eftersom denna artikel ska handla om Frankrike och en del av dess fantastiska utbud av ostar och viner och, inte som vanligt, om Italiens och dess överlägsenhet gällande mat och vin som jag alltid skriver om!
Känner att det är dags att vidga mina inrotade vanor lite och titta lite mer mot Frankrike både vad gäller mat och viner. Dess storhet på vinfronten med ex. Bordeaux och Bourgogne och det gastronomiska är odiskutabelt, men det finns ju så mycket mer som är bra och plånboksvänligt för oss ”vanliga” att hämta!
Utrymmet är ju begränsat så jag väljer att koncentrera mig på några av de goda ostar och viner som är så utmärkande just för Frankrike. I övrigt är skillnaden i matkultur hos de olika regionerna från norr till söder lika stor som i andra länder.
När man väljer drycker till ost är det främst vin som nämns, men det går faktiskt alldeles utmärkt med en öl också. Gärna en mild, lätt syrlig och maltsöt weissbier från Tyskland.
När vi kommer till vinet tänker man ofta på rött men det är egentligen så att vita viner gillar ostar mer än vad röda viner gör. Ostar är glada i fruktighet och sötma i vinet och vinet älskar ostens sälta. De röda vinernas strävhet och ostarnas sälta ger ofta en torr och lite bitter eftersmak men givetvis passar röda viner ändå ypperligt till ost.
Oftast efter en middag där man druckit rött vin så fortsätter man med det röda vinet till osten och det går givetvis utmärkt det också om man bara lägger en tanke på vad man serverar till osten. Värt att tänka på är att inte använda råa grönsaker eller frukter eftersom deras syra ofta skär sig med vinets. Det är vanligt att man serverar både vindruvor och rå paprika till ostbrickan men med det är väldigt vinovänligt!
Testa istället inlagda frukter, nötter, honung och/eller goda marmelader eller en fruktkompott. Botanisera gärna på hyllan i butiken efter ex. fikonmarmelad, den har en perfekt sötma till osten.
Min absoluta favorit är getost till ett vitt vin på druvan sauvignon blanc. En getosttoast (Chevre Chaud) blir den perfekta förrätten.
Brie de Meaux är en av de mest klassiska(också mest kopierade) franska ostarna. Det är en vitmögelost och originalet görs på opastöriserad komjölk. Tyvärr görs de flesta andra på pastöriserad mjölk vilket gör den mindre smakrik men det är ändå en supergod ost, avnjut dem med tomatsalsa och balsamvinäger!
Har du ”fredagsmys” med lite plockmat i form av ex. skinka, ost, chips och dipp passar det utmärkt med ett glas svalt rosévin.
SMAKLIG SPIS!
Chevre Chaud
En klassiker – varm toast med getost, honung och timjan. Superenkel att göra och fantastiskt gott.
4 pers
4 skivor vitt bröd
200 gram getost
2 msk flytande honung
1 kruka timjan
Balsamicovinäger
Olivolja
Salt och färskmalen svartpeppa
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Skiva getosten i skivor, cirka 1 cm tjocka
3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödskivorna på hög värme, 2 minuter per sida. Det går även bra att rosta brödskivorna i brödrost.
4. Lägg bröden på plåten och lägg på getosten. Ringla över honung, salta och peppra försiktigt
5. Gratinera tills osten fått fin färg, det tar cirka 4-5 minuter
6. Dekorera med massor av timjan och droppa på lite mer honung
Balsamsirap
(Min ”guru”Michel Jamais recept på en underbar sirap till alla typer av ostar, gärna med lite rostade pistaschnötter)
2 dl balsamicovinäger
1 dl rött vin
2 msk socker
salt och vitpeppar
maizenamjöl
1 tsk olivolja
Koka ihop vinäger, vin och socker till knappt hälften. Smaka av med salt och peppar och red av med lite maizenamjöl till en lätt simmig konsistens. Håller ett par veckor i kylskåp.
Tomatsalsa
(Kan med fördel även göras med jordgubbar)
1 ask mogna körsbärstomater (skurna i mindre bitar)
1 msk balsamvinäger
3 msk flytande honung
½ kruka riven basilika
Blanda allt och ställ kallt några timmar
VinValet
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc #22139 73:-
(getostens bästa vän!)
Les Fumées Blanches Rosé #75958 75:-
(finns bara i best. sortimentet men är väl värt mödan!)
Côtes-du-Rhône #6018 69:-
(det här är ett rent fynd från Rhônedalen)