Fredagsskafferiet

on

 

Stekar och stekta sparris
Nu är det primörpremiär och vackra knallgröna sparrisar tar förhoppningsvis plats på butikshyllorna. Tillsammans med en god ”stek” blir det en höjdpunkt på middagsbordet!

Nu är våren här, påsken är på gång och det börjar vattnas i munnen inför vårens primörer. Ingen tid på året är längtan efter rena smakkombinationer och fräscha råvaror så suktande som just nu efter en så lång och kall vinter! Lamm, sparris och vårens primörer, välkomna!

Lammet är påskens primadonna! Jag tror att lamm antagligen älskar man, eller inte alls. Dess rykte om att smaka ull hänger fortfarande med efter forna tiders uppfödning, så många har en förutfattad mening om smaken men man går miste om ett fantastiskt, kött om man inte vågar prova!
Köttet i sig är mycket smakrikt så låt lammets egen smak vara med, överjobba inte. Använd enkla, rena smaksättare som vitlök, rosmarin och citron. De harmoniserar mycket bra med lamm och lyfter fram smaken på ett bra sätt.Rosmarinolja

Är man osäker på lammsmaken så är det bättre att använda ex. kotlettrad från gris eller kyckling som man kan smaksätta mer efter eget tycke, då köttet i sig inte har någon direkt ”utpräglad” smak.  Välj de kryddor eller örter du gillar bäst men glöm inte att salta och peppra ordentligt.

Ett mycket bra och prisvärt alternativ till lamm om man vill ha en ”stek” till middagen är benfri kotlettrad. Den helt urbenade kotlettraden kallas fläskytterfilé eller fläskhare. Den är perfekt helstekt, som stek, med sin jämna form och blir mör och fin om den bara tillagas med omsorg.
Den är inte heller inblandad i det avskyvärda prisrallyt som pågår i butikshyllorna på samma sätt som fläskfilén. En glad gris är en god gris, värt att tänka på när man handlar kött. Du får vad du betalar för. Fläskfilé för 49.90 kilot berättar en hel del om grisens uppväxt. Så länge vi konsumenter fortsätter att välja efter pris så kan vi ju egentligen inte uppröras över tidningarnas avslöjanden om misskötta djur, det är ju dubbelmoral?

Sparrisen ska man heller inte krångla till, njut av smaken. Den gör sig mycket bra i en ljummen sallad med rödlök och mogna körsbärstomater. Blir ett bra tillbehör till kotlettraden eller lammsteken.

SMAKLIG SPIS!

 Stek av benfri kotlett
I det här receptet smaksätter jag med rosmarin, vitlök och citron

4 personer
ca 1 kg hel benfri kotlett
1 kruka rosmarin
4 klyftor vitlök
Skalet och saften från en citron
Olivolja
Salt och svartpeppar

Mortla rosmarin, vitlök, skalet och saften från citronen tillsammans med ca 2-3 dl olivolja. Putsa ev. fett och hinnor från köttet. Salta och peppra ordentligt runt om hela köttbiten. Gnid/tryck in rosmarinoljan i köttet. Vira in i folie och låt ligga några timmar.
Sätt ugnen på 125 grader. Ta fram köttbiten så den blir rumsvarm, ca en timme innan den ska tillagas. Sätt i en köttermometer och ställ in i ugnen invirad i folien. När den visar 56 grader viker du undan folien, penslar på skyn som samlats i folien och sätter ugnen på övervärme/grill, 250 grader. Låt stå några minuter så att den får lite färg på ytan. Ta ut, vik om folien och låt steken vila ca 10-15 minuter. Skär i tunna skivor och servera med ljummen sparrissallad, en bit gott bröd och olivsmör.


Ljummen sparrissallad  
Grön sparris behöver man inte skala på samma sätt som den vita. Men om man vill vara helt säker på att få bort alla eventuella ”trådar” så kan man skala bort lite av det tjockaste. Lättast går det med potatisskalare. Skär också av ett par cm i av nedre delen.

4 personer

2 ”buntar” grön sparris
1 stor rödlök, tunt skivad
1 ask mogna körsbärstomater
Saften från en halv citron
Olivolja
Balsamicovinäger
Salt och färskmalen svartpeppar

Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull, slå över kokande saltat vatten med en klick smör, koka tills sparrisen känns mjuk när man provar med en sticka, ca 5-6 minuter. Häll av kokvattnet och spola snabbt i iskallt vatten. Blankstek rödlöken i olivolja i en stekpanna på medelvärme, lägg i tomaterna och vänd runt så de blir mjuka. Lägg i sparrisen, salta och peppra samt droppa i lite balsamicovinäger och några droppar från den färska citronen.

Citron- och olivsmör
Är jättegott till brödet tillsammans med sparrisen

100 g smör, rumsvarmt
Saften och skalet från en citron
Ett knippe bladpersilja
ca 10 svarta, urkärnade oliver, finhackade
Salt och färskmalen svartpeppar
Rör samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt stå ett par timmar så att smakerna får ”sätta” sig.

VinValet
En perfekt kompis till kotlettraden
Montecillo Crianza, Spanien # 2643 79:-

En kommentar Lägg till

  1. Malin K skriver:

    ”En glad gris är en god gris, värt att tänka på när man handlar kött. Du får vad du betalar för. Fläskfilé för 49.90 kilot berättar en hel del om grisens uppväxt. Så länge vi konsumenter fortsätter att välja efter pris så kan vi ju egentligen inte uppröras över tidningarnas avslöjanden om misskötta djur, det är ju dubbelmoral?”

    Så himla bra skrivet! Instämmer till fullo…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s