Ljuva lamm, la la la la …

Lammstek med rosmarin oich vitlök

 

Ljuva lamm, la la la la …

 

 

Påsklamm
4 personer

1 lammstek (urbenad) på ca 1 kg
1 dl god olivolja
Flingsalt/färskmalen svartpeppar/chiliflakes
1 röd chili (kärna ur)
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
1 knippe bladpersilja
5 vitlöksklyftor
Rivet skal från 1 citron
1 dl lammfond (eller vatten)
3 dl grädde
En klick vinbärsgelé
Några droppar cognac (kan uteslutas)
Bomullssnöre till uppbindning

Putsa bort synliga hinnor från steken.
Mortla chilin, örterna (spara ca halva krukan av timjanen och rosmarinen), 2 finhackade vitlöksklyftor och det finrivna skalet från citronen tillsammans med olivoljan till en krämig massa. Krydda steken  runt om m salt, peppar och chiliflakes. ”Gnid in” örtmassan i köttet ordentligt så att det tar smak. Lägg i tättslutande plastpåse och låt stå i kylen minst 2 timmar (helst över natten).

Örtolja

Ta ut lammet ca 1 timme innan du ska börja tillaga det så att köttet blir rumstempererat.
Sätt ugnen på 125 g.
Salta och peppra steken ytterligare

Grilla steken runt om i en grillpanna på hög värme ca. 5-7 min, för vacker yta som gör att köttsaften inte rinner ut. Har du ingen grillpanna så går det bra att steka den i smör i en stekpanna. Lägg lammsteken i en gjutjärnspanna eller i en vanlig ugnsform. Täck lammsteken runt om med rosmarinkvistar, timjankvistar och några klyftor skivad vitlök. Bind sedan upp den med bindgarn så att sidfläsket och örterna sitter kvar mot köttet. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen, när den visar 6o grader är den klar(medium), det tar ca 1-1,5 tim. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.

Ta upp lammsteken ur grytan och låt den vila minst 20 minuter inlindad i folie.
Sila skyn i grytan och vispa ihop med lammfond (kalvfond) eller vatten, lägg i några kvistar timjan och rosmarin, häll på grädden och smaka av med salt och peppar. Lägg gärna i en klick vinbärsgelé för sötman, har du några droppar cognac så blir det också väldigt gott. Avsluta med att reda med maizena utrört i vatten till önskad konsistens.
Servera gärna tillsammans med småpotatisar som du rostar i ugnen på 225 grader tillsammans med hela, skalade vitlöksklyftor och klyftad rödlök och en klick smör samt massor av salt och färskmalen svartpeppar. Mums!

GLAD PÅSK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s