Läckra lammfärsburgare på grillen

Starta grillen och gör underbara lammfärsburgare. Lammfärs är inte lika magert kött som nötfärs, fetthalten är cirka 15%, den blir naturligt fet av lammets egen fetthalt och får därför en mycket god smak.

 

Vad som är viktigt vid tillagning av lamm är att lammets egna smaker ska framhävas, inte köras över. Det har så mycket smak i sig så egentligen ska man inte göra mer än att salta och peppra ordentligt och få en utmärkt smakbrytning med lite vitlök, rosmarin och citron. Min favorit just nu till lammfärsbiffar är att utnyttja den fantastiska skyn du får om du gör klart burgarna i ugnen, sila och vispa till den lite och ringla den över pasta! Tillsammans med en klick aioli blir det en perfekt middag med underbara smaker. Lägg gärna några kronor extra på pastan, smaken på en riktig pasta gjord med ägg är stor skillnad mot ex. Euroshoppers billiga men smaklösa variant av ”pasta”.

Här har jag skrivit ner några smaksättare som jag tycker är perfekta och framhäver lammets egen smak på ett fantastiskt sätt. Givetvis är smaken personlig och man smaksätter med det man önskar, detta är bara tips … Rikligt med salt och färskmalen vitpeppar är en förutsättning för bra smak. De viner jag nämner passar utmärkt till lammets egen smak, sedan beror det ju på om man har mycket smakrika tillbehör, då får man gå efter det som vägledning istället.

Lammets bästa smaksättare –

vitlök
citron
rosmarin
timjan
honung
spiskummin
chili
Fetaost (mild med bra syra)

Lammets vinvänner –

Med sin milda och karaktäristiska smak ger lamm ofta fantastiska möjligheter till kombinationer med vin. Grillat lamm med honung, vitlök, rosmarin och havssalt tillsammans med ett glas rött vin, som en mustig Shiraz, är en sensation för smaklökarna. En italienare gör sig utmärkt till burgarna.

Briccotondo barbera, Italien #2773 75:-
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, Australien #6253 89:-

Veckan tips!
Forma burgarna, ”förstek” dom i ugnen på 125 grader i ca 20 min för att dom ska bli riktigt saftiga, (detta kan du förbereda dagen innan om du vill) sedan grillar du klart dom för vacker yta när det är dags att äta.

Grillade lammfärsburgare med rosmarin och fetaost
4 biffar

ca 600-700 g lammfärs
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 paket Fontana Fetaost
1 stor knippe rosmarin, finhackad
Bladpersilja
1 ägg
Saften från en halv citron
Salt och färskmalen vitpeppar

Förstek den finhackade gula löken och vitlöken på medelvärme, bara så att den blir blank och mjuk. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda alla ingredienser tillsammans med lammfärsen till en smidig röra, salta och peppra ordentligt.
Välj sedan att antingen grilla dom för vacker yta sedan göra färdigt dom i ugnen på 125 grader, eller att försteka dom i ugnen för att sedan grilla dom vid tillfälle. Vill du enbart grilla dom så tänk på att lägga dom åt sidan på grillgallret efter att du fått en yta på dom så att de får bli klara på lägre värme.

När du ställer in dom i ugnen så häll några deciliter vatten i formen, en klick smör, några kvistar bankad rosmarin, några hela vitlöksklyftor samt några droppar balsamvinäger. Ta sedan tillvara på skyn, den är god som den är att ex. ringla över pasta, eller tillsätt några droppar honung och lite grädde för att göra en sås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s