Jag gillar enkelt …

on
Min söta, gröna minigrill!
Min söta, gröna minigrill!

 

 

Kalla röror- gör den enklaste måltid till en fest
I dagens moderna samhälle är tid en lyx och den tiden tas ofta från matlagningen.  Allt ska gå fort och tyvärr är det slutresultatet på tallriken som blir lidande.


Visst var man bekväm förr också, vissa saker man gjorde för att nypa tid, typ att koka snabbmakaroner och falukorv i samma vatten! Det kanske inte riktigt kvalificerar sig på listan idag, men det finns ju annat man kan göra för att förenkla vardagen …

I alla tidningsreportage handlar det alltid om att familjen ska grilla, och visst, det är väl ok men alla har ju inte en stor familj runt omkring sig hela tiden och visst vill man grilla fast man kanske bara är en person?
Har gjort månadens kap, hittade en supersnygg, grön mini-klotgrill med lock på ICA, den perfekta partnern till den som vill grilla men inte vill dra igång den lite större grillen!  149:- och väl värd pengarna!  
Det är ju inte alltid det är ett stort gäng som ska äta och grilla tillsammans så man vill dra igång gasolgrillen, med en minigrill kan man lätt grilla en god köttbit bara åt sig själv! För mig är det enkelheten i ett nötskal. Ställ den på bordet och njut av doften från grillkolet där du också lagt på några blötlagda kvistar rosmarin och timjan!
Vill du förenkla mer? Köp större potatis, dela den på mitten på längden, kör den sedan i mikron några minuter. Därefter lägger du dem i ett ark folie, svänger runt dem i olja och saltar och pepprar rikligt. Lägg gärna i ett par kvistar av färska örter, annars kan du krydda dem med torkade örter eller den krydda du önskar. Lägg dem sen på grillen på hög värme under lock.
Receptet på kycklingmarinaden ”Sticky Chicken” blir gott till kycklingklubbor på grillen. Linda en bit folie nedtill så blir de lätta att äta utan kladd.
Olika kalla såser är enkla att röra ihop och gör sig perfekt till det mesta, att de får stå en stund och ”dra” till sig är a och o för att smakerna ska harmonisera. Vissa ingredienser gör sig alldeles förträffligt tillsammans, jag har skrivit ner några nedan.
Det finns inga regler utan blanda som du själv vill, här är exempel på smaker som gör sig utmärk tillsammans (rikligt med salt och färskmalen svartpeppar behövs till alla). Byt gärna ut/blanda olika färskostar, majjonäs, creme fraiche för att få fram favoritsmaken!

-Creme Fraiche, Kesella, vitlök, finriven parmesan, timjan
Creme Fraiche, fetaost, rödlök och honung
(honungens sötma kombineras bra till den syrliga fetaosten)
-Creme Fraiche, urgröpt finhackad tomat, vitlök och basilika
(en nypa socker gör att det söta i tomaterna kommer fram)
Dijonsenap, pepparrot, Philadelphia, färskmalen svartpeppar

 Sticky chicken

1,5–2 kg kycklingben (drumsticks)
1 tub tomatpuré (200 g)
1 dl flytande honung
2 msk kinesisk soja
3 msk riven ingefära
Några droppar Habanero Tabasco
Flingsaltsalt
Färskmalen svartpeppar

1. Blanda tomatpuré, honung, soja, ingefära och salt.
2. Blanda kycklingen med 1/3 av glazen.
3. Grilla runtom 5 minuter på hög väme. Pensla på mer glaze, lägg åt sidan på lägre värme och grilla klart, ca 10 minuter. Strö över lite flingsalt, peppra och servera.

 BASILIKAPESTO
4 personer

50 g pinjenötter (blanda gärna med lite pumpakärnor)
150 g finriven Parmigiano Reggiano eller Grana Padano
2 klyftor vitlök, skalade
1 kruka basilika
1 knippa bladpersilja
! knippa gräslök
ca 3 dl Zeta Olio Extra Virgin Classico
1 nypa salt
Färskmalen vitpeppar

Kör i en matberedare eller mixer tills den blir så slät du vill ha den. smaka av med salt och låt stå en stund tills smakerna ”sätter” sig, smaka igen och komplettera om det behövs. Gör gärna en dubbel sats, håller sig bra 2-3 dgr i kylskåp!

Gorgonzoladressing
(utmärkt till alla sallader, gärna med valnötter för lite sötma)

200 g gorgonzola
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
1 tsk tabasco                
Salt och färskmalen svartpeppar

Mosa den rumsvarma gorgonzolan och blanda i de andra ingredienserna. Smaka av med salt och peppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s