Fredagsskafferiet

on

Gurka olivolja citron

Jag fortsätter att prisa enkelheten och efter förra gångens kalla såser ger jag mig nu in på sommarsöta syrliga grönsaker och lite andra goda tillbehör.
Först av allt måste jag slå ett slag för den lite mobbade gurkan som mest består av vatten och därför inte direkt slår knut på smaklökarna. Ge den lite hjälp så blir du rikligt belönad! Skala den och skiva tunt eller strimla. Vänd runt i rikligt med olivolja samt salta och peppra. Riv ner det finrivna skalet och saften från en citron, blanda gärna i några kvistar citrontimjan, voilá!

Visst är det gott med svenskarnas heligaste grilltillbehör klyftpotatisen, men låt oss gå steget längre och ge oss in i foliepaketen och filodegens underbara värld! Filodeg är en papperstunn deg gjord på vetemjöl, vatten salt och lite matolja. Det är lite överkurs att göra den själv så köp färdig, finns i de flesta matvarubutiker. Använd den som pajdeg istället för den vanliga lite mer mastiga pajdegen så får du en krispig och fräsch sommarvariant!
Det är bekvämt att kunna grilla de flesta tillbehören till måltiden, inte bara köttet eller fisken. Asado är ett ord som börjar dyka upp lite överallt i butikerna, det står för det argentinska sättet att grilla, dvs. att man lagar hela måltiden på grillen.
Många gasolgrillar som säljs idag liknar ju mer ett kök än en grill, där kan du ställa in både en plåt med potatis, koka sås och grilla kött, men vanliga kolgrillar duger bra!
Där är foliepaketen en bra hjälp och det ger en koncentrerad, sammansatt smak från råvarorna som lagas tillsammans.

– fetaost, tomat och oregano
Ta dubbla folieark och pensla på lite god olivolja. Lägg på en hel bit fetaost och centimetertjocka skivor från en stor, mogen tomat. Lägg på en stor knippe färsk oregano. Salta, peppra och ringla över rikligt med olivolja. Vik ihop foliepaketen och grilla på medelhög värme i ca 10 minuter tills osten blivit krämig och tomaterna mjuka.

– morötter, honung och apelsin
Späda, små morötter läggs i dubbelt folieark. Ringla över honung samt saften och det finrivna skalet från en apelsin. Droppa på lite olivolja, salta och peppra. Vik ihop folien och grilla över glöd i ca 10 minuter.

– grillad cheddar & vitlöksbaguette
Blanda ca 150 g rumsvarmt smör med 1 mozzarella och ca 50 g cheddar. Rör ner 2 klyftor finhackad vitlök, 1 färsk urkärnad, hackad chili och en näve bladpersilja.
smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.
Skär skåror i små baguetter(så att de fortfarande sitter ihop) och klicka i smöret. Vira in i dubbelt lager folie och grilla runt om tills osten smält

Spenat och fetaostpaj

1 pkt filodeg, 240 g
2 paket fryst bladspenat
1 stor gul lök
2 paket fetaost
200 g kesella
1 ägg
1 näve finhackad gräslök
1 näve finhackad bladpersilja
salt och peppar
1/2 dl smält smör eller olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Stek den finhackade löken mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt spenaten och låt puttra på svag värme för att dunsta bort så mycket vatten som möjligt. Blanda i hackad persilja och gräslök. Salta och peppra. Låt röran svalna något innan den blandas med kesella, smulad fetaost och det hela ägget.
Pensla botten på en form, cirka 20 x 30 cm och kanterna med smör eller olja.
Bottna med tre ark filodeg och pensla med olja, lägg på en tredjedel av spenat-fetaoströran. Varva sedan filodeg och spenatröra och avsluta med filodeg. Pensla ytan med smält smör.
Grädda pajen cirka 30 minuter eller tills den stannat och ytan har fin färg. Servera pajen ljummen eller kall.

VinValet

Mycket hygglig matrosé, passar det mesta från grillen
Penascal Rosado Tempranillo Shiraz, Spanien # 2951 58:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s