Lovsång till fläskkotletten

Grillade fläskkotletter

Fläskkotletten har inte den plats på tronen som den
borde ha. Ska man äta ”finkött” så finns den inte ens med i tankebanan,
men
lita på mig, det borde den göra!

 

Fläskkött som ex. kotlett med ben, och fläskkarré är
jättebra kött att tillaga även för den ovane kocken. I och med att fettkappan
finns kvar så blir köttet saftigt. Givetvis viktigt att köttet inte ”översteks”
så var noga med att inte steka köttet för hårt. Exempelvis
fläskkotletter blir ofta sönderlagade, först stekta och sen får de koka med i
en gräddsås, men tänk på att vid 70 grader försvinner all vätska och köttet
blir segt, knastertorrt och inget roligt alls.

Fläskköttets problem för perfekt tillagning är att vi i åratal har vi blivit matade med budskapet
att fläskkött inte får vara det minsta rosa. Fram tills nu. Förr skulle fläskkött
värmas till 70 grader och det lever kvar. Precis som rädslan för trikiner, som
enligt Livsmedelsverket i stort sett är utrotade bland tamsvin i Sverige.

Så nu är det fritt fram för vackert rosa kotletter. Enligt
Smittskyddsinstitutet ska fläskkött värmas till 65 grader och det tycker jag är
en bra rekommendation, köttet är ju genomstekt vid 63 grader och eventuella
magsjuke-framkallande campylobakter i köttet dör. Stek köttet till 63 grader,
sen får det vila några minuter och då stiger temperaturen ytterligare 2-3
grader.

Kotlettens bästa kompisar-

-Salt och färskmalen svart/vitpeppar
-Alla färska örter(speciellt basilika, timjan och salvia)
-Citron
-Färsk röd chili
-Smör
-Knaperstekt bacon eller rökt sidfläsk (den röktasmaken blir himmelsk till fläsket

Till en god sky så förutom köttsaften som blir så är det gott att tillsätta en
skvätt balsamvinäger, några droppar tabasco, färsk citronsaft,
worschestershiresås och en liten klick tomatpuré för sötman.

Jag älskar att grilla kotletter men av ren lathet orkar
jag inte dra igång kolgrillen, så då är det ju tur att jag har en grillpanna!
Den är min bästa hjälpreda i köket när jag vill ha vackra grillränder på köttet
(kanske ren inbillning men jag lovar att det smakar kolgrillat). Vill man inte
grilla köttet så är stekpanna med lock ett alternativ. Då kan man smaksätta på
olika sätt och bygga en underbar sky. För bägge alternativen gäller att ta fram
köttet ca en halvtimme innan tillagning så det hinner bli rumstempererat och
för att inte kyla ned pannan.

I grillpanna-

Här får kotlettens egen smak bara hjälp med en rejäl mängd salt, färskmalen
svartpeppar och lite chili för hettan.

Sätt grillpannan på hög värme på spisen, sätt ugnen på 100 grader.

Torka av köttet så ytan är torr. Klipp några snitt i fettranden så att köttet
inte skålar sig och blir ojämnt stekt. Klappa in rikligt med salt, peppar och
gärna lite finhackad chili på båda sidor.

-Grilla ca 2-3 minuter på varje sida

-Lägg kotletterna i en ugnsfast form, häll på någon deciliter varmt vatten
(bara så att formen behåller fukten).

-Låt kotletterna ”vila” sig färdiga i ugnen ca 5 minuter

Dom grillade kotletterna funkar jättebra till endast en
sallad och en bit gott bröd!

I stekpanna med lock-
Rosmarin, olivolja, vitlök
Här är det gott att smaksätta kotletterna med färska örter och olika tillbehör för
en underbar sky! Stek gärna kotletterna i en klick smör.

-Klipp några snitt i fettranden så att köttet inte
skålar sig och blir ojämnt stekt. Klappa in rikligt med salt och peppar. Gnid
in köttet med en röra på färska örter och olivolja som du mortlat.

-Hetta upp pannan på hög värme, det är viktigt för vid för låg värme drar porerna
i köttet inte ihop sig och köttsaften rinner ut. Lägg heller inte för mycket i
pannan på en gång, stek hellre i omgångar för att hålla konstant värme.

-Stek några minuter på varje sida i omgångar(om du har många), lägg
färdigstekta åt sidan

-När alla kotletter är färdigstekta, ”bygg” en sky. Häll i en skvätt vatten och
smaksätt efter önskemål. Gärna med örtkvistar, några droppar citron, tabasco,
balsamvinäger och en liten klick tomatpuré. Smaka dig fram! Koka ihop några
minuter.

-Dra bort pannan från värmen och lägg i kotletterna. Lägg på locket och låt bli
klara på eftervärmen, ca 5-7 minuter. Skär en skåra vid benet för att se om de
är färdiga.

Låt spaghetti bada i den skyn tillsammans med en klick Lallerstedts aioli så är middagen en hit!

VinValet
Trevlig italienare som gör sig bra till kotletterna utan för starka tillbehör

Girolamo Aglianico, Apulien #92255 69:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s