BALANS MELLAN SMAKERNA

Att kunna balansera smakerna från de olika ingredienserna för att hitta deras bästa egenskaper är en stor tillgång inköket.

Självklart kan man inte stå vid spisen och provsmaka sig fram i timtal när det kanske sitter ett gäng utsvultna barn vid bordet och väntar, men man kan göra något litet moment då och då kanske?
Det handlar om att provsmaka sig fram, syftet är att förstå hur smakerna kan förändras och ”styras” beroende på tillagning, temperatur och tid. Att tillsätta sälta, syra och sötma i balanserad mängd.
Får du lite hum om detta när det gäller de råvaror du själv oftast använder i köket så kan din matlagning bli så mycket roligare men mest av allt enklare! Det gäller ju självklart att man har ett visst intresse för matlagning, men det är inte så krångligt som det låter! I grund och botten handlar det om att du ska hitta din egen smak.

Att läsa recept och mattidningar är ett utmärkt sätt att få inspiration och nya idéer.
Att följa recept är en bra grund men tänk på att den som skapat receptet kanske inte har samma smak som du? Att lägga till lite eller minska ner på någon ingrediens kanske passar dig bättre? Var inte rädd för att prova dig fram!
Själv är jag expert på att ”övertillsätta” det jag gillar mest för tillfället vilket ju alltid slutar med att den smaken överskuggar det andra.  Ska man nå bästa resultat så är det bättre att råvarorna samspelar än att man har en lysande stjärna som märks mest!

Ett bra exempel på hur smaker kan samspela är köttfärssås.
Barnens favorit som man gör hemma smaksätts ju oftast med en burk krossade tomater och en massa ketchup.
Personligen tycker jag att det är synd att göra ”ketchupköttfärssås”, förstår att barnen tycker om det men prova att göra ”vuxenköttfärssås”. Det är ett bra sätt att skapa balans mellan smakerna utan att någon ingrediens tar över. Att smaka hela tiden efter varje sak du tillsätter gör att du får större förståelse för vad som händer i grytan/kastrullen, att du följer smakerna. Prova köttfärsen med enbart den underbara skyn som alla råvaror ger smak till, eller häll i rikligt med grädde som får koka in en stund och riv parmesan över.
Servera till pasta som är ”sträv” dvs. såsen fastnar bättre!Pasta

SMAKLIG SPIS

 

Köttfärssås

500 g nötfärs
Olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
1 fintärnad morot, finhackad
2 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt (dela, ta bort kärnorna och finhacka)
1 ask coctailtomater
ca ½ liter varmt vatten
1 dl vitt, torrt vin
2-3 msk tomatpuré
2 msk Worcestershiresås
Salt
Färskmalen svartpeppar
Bladpersilja
Basilika
Färsk rosmarin
Parmesan

Hetta upp olivolja i en stor panna, fräs löken mjuk utan att den tar färg, tillsätt selleri och morötter och fräs mjuka utan att de tar färg. Fräs vitlöken och chilin snabbt utan att den tar färg. Smaka på blandningen. Tillsätt köttfärsen och fräs under omrörning, smaka av, salta och peppra. Häll i vinet, vattnet och låt koka ihop. Ha i lite Worcestershiresås. Smaka av. Tillsätt tomatpurén, rör ut och smaka av, hur blev det med sötman
från purén? Tillsätt de delade coctailtomaterna och rosmarinen, låt småputtra ca 15 min.
Stäng av värmen och låt såsen ”vila sig”. Riv ner basilika, rör om, smaka av. Vill du så kan du smula i en buljongtärning för mer smak men det borde inte behövas.
Servera köttfärssåsen som den är med spaghetti, eller häll i ett pr dl grädde som får koka ihop och riv ner massor av färskriven parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s