Vill väl inte direkt påstå att jag för ett krig mot kolhydrater, inte heller mot det farliga fettet som många är så rädda för,
däremot kan man ju försöka begränsa intaget något!
Kampen mot höstens kolhydrater har börjat! Under sommaren äter man sallader och grönsaker hela tiden, när hösten kommer hittar man hela tiden anledningar till att sitta inne och mysa i soffan samt att äta gott. Med äta gott menas ofta att håva in en massa kolhydrater i form av pasta och potatis samt gräddiga, goda såser. Själv är jag tyvärr totalt besatt av pasta med massor av krämigt, kryddigt parmesansmör, så jag försöker styra in mina egna tankar på allt gott man kan göra med olika grönsaker som ger maten det där lilla extra.
Hittar man den där extra lilla ”knorren” på tillbehören så är det betydligt enklare att göra en god och vacker tallrik till middagen utan ex. pasta och potatis. Då kan man istället unna sig en bit gott bröd till.
Matlagning ska vara enkelt och kul, det är oftast de små detaljerna som man kan lägga ner lite extra tid på som ger det där lilla extra!
Här är några enkla knep du kan göra med några av våra vanligaste tillbehör i köket-
Rostad citron.
Citron innehåller faktiskt en massa socker som karamelliseras när man steker citronen på den öppna ytan. Här får man en underbar sötsur smak. Smaka gärna på saften och märk skillnaden! Supergott till att smaksätta en creme fraiche tillsammans med en riven vitlöksklyfta och en liten klick dijonsenap. Blir en god dressing till salladen eller att dippa brödet i.
Rostad paprika.
Passa på att köpa när den är billig, rosta, skala, strimla och frys in. Den gröna paprikan är mer parfymerad i smaken, när den mognar blir den röd och betydligt mildare. Jag gillar den gula bäst, söt och mogen i smaken. När man rostar dom själv så kan man med fördel använda alla olika, det blir vackra färger och de harmoniserar bra i smakerna.
Kokt vitlök
Låter kanske inte så gott men det är det. Koka oskalad tillsammans med pastan eller potatisen, skala, strö över lite flingsalt och droppa på lite balsamvinäger och olivolja. Mosa med gaffel. Ha till vinägrett
med en god olivolja eller blanda ner i pastan. Använd med fördel en skvätt av ”vitlökspastavattnet” om du gör sky.
Marinerad rödlök
2 rödlökar
Olivolja
Saften från en rostad citron
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Skär rödlöken i 1 cm tjocka skivor. Stek snabbt i varm stekpanna på ena sidan i lite olivolja. Lägg sedan upp på fat och pressa över
citron. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Låt marinera minst 30 minuter.
Rostad citron
2 tvättade, delade citroner
OlivoljaStek på medelhög värme i olja med den ”delade” sidan nedåt tills den fått fin färg.
Låt svalna i pressa ur saften, gröp gärna ur lite av köttet med gaffel.
Rostad paprika med oregano och oliver
4 paprikor i olika färg
Olivolja
2 msk oregano (gärna några kvistar färsk också)
1 vitlöksklyfta tunt skivad
1 burk Zeta gröna oliver, hälften hackade, hälften hela
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta, dela och kärna ur paprikorna. Pensla skalsidan med olivolja. Lägg paprikorna på ett grillgaller
med skalsidan upp. Ställ in i mitten i ugnen med en folieklädd plåt under.
Rosta tills skalet blir svartbubbligt, ca 30-35 min.
Låt svalna och skala genom att ta tag i skalet i kanten och dra av. Strimla paprikorna fint i tunna skivor på längden.
Blanda paprika, olivolja, vitlök, oregano och oliver i en skål. Smaka av med salt och lite peppar. Kan med fördel göras dagen före den ska serveras. Serveras gärna till en god köttbit och citroncréme fraiche.