I VÄNTAN PÅ JULSTÄMNING …

on

Trots mildväder är det bara att kapitulera, första advent och skyltsöndagen har
redan passerat och julen är på intågande!

Visst är det skönt med varmgrader och solsken men julstämningen har lite svårt att infinna sig. Att sen köphysterin som skapas så duktigt av media och affärerna och får oss alla att framstå som galna köprobotar redan i oktober känns kanske inte riktigt ok.
Jag försöker hålla mig lite lugnare och lägger hellre lite mer tid och energi på att njuta av den obligatoriska decemberglöggen och goda tilltugg att bjuda mina vänner på.

Det finns över 40 olika sorter av glögg och Glühwein på Systembolaget, så prova något nytt! 2011 av Blossas traditionella årgångsglögg är i år smaksatt med kaffe och gör sig perfekt tillsammans med dom givna pepparkakorna och ädelosten.
Den vita glöggen med blodapelsin serveras iskall med massor av is! En kryddig äppelglögg är ett supergott alternativ och uppskattat att bjuda på, finns även 2 goda alkoholfria sorter! Eller bjud exempelvis på en varm kryddcider,
(Mulled Cider) som är en amerikansk variant av glögg och som ger dina smaksinnen en ny upplevelse!

Det enda som inte på något vis kan bytas ut eller förnyas är pepparkakorna, dom har sin givna plats under julen, både enkla och som tillbehör. Men visst kan man låta dom vara med och skapa lite nya godsaker som passar till glöggen, matiga pepparkaksmuffins med ädelost är en sådan skapelse. Det finns ju ochså så många vackra bakformar i olika storlekar man kan lägga upp dom i, allt för att kunna dekorera och servera från ett vackert bord!

SMAKLIG SPIS!

Mulled cider
ca 8-10 glas

75 cl äppelcider
2 dl vatten
En bit färsk ingefära ca 3 cm
0,5 dl mörkt muscovadosocker
3 st kanelstänger
3 pepparkorn
5 kardemummakärnor
Saften av en ½ citron
1 tvättad apelsin, i tunna skivor

Häll upp cider i en stor kastrull. Lägg i socker och kryddor och koka upp. Sjud i ca 10 minuter och tillsätt sedan citronsaften. Lägg apelsinskivorna i grytan och rör om. Smaka av. Tänk på att smakerna ”sätter sig” lite mer när den får stå och vila en stund.
Sila av kryddorna. Servera varm i glöggmuggar, dekorera gärna med apelsinskovor.

1

Pepparkaksmuffins med ädelost
ca 12 muffins

75 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 paket ca 125 gram ädelost
Till dekoration
ca 6 pepparkakor
1 tub ädelost

Värm ugnen till 200°C. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett och ett. Rör ner filmjölken. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat. Vänd ner i smeten. Fördela i muffinformar eller muffinsbleck. Skär osten i bitar och tryck ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Dekorera med en liten klick mjukost och strössla över pepparkakskrosset.

 

Pepparkaksrullade getostbollar.
20 st

20 pepparkakor
450 gr chévre
3 msk creme fraiche,
1 tsk honung,.

Skär bort det vita på getosten. Mixa osten med creme fraiche. Rör ner honung.
Smaka av med salt och peppar. Rulla till bollar och sätt i kyl.
Krossa pepparkakorna och rulla bollarna så att de blir täcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s