Hel kyckling- decembers minikalkon

Hel kyckling med bacon

Vi har ju inte alls den amerikanska traditionen med kalkon till jul, däremot tycker jag att en härligt saftig hel kyckling kan få ta sin plats på bordet någon dag under julhelgen!

 

Det är fredag och dagen innan julafton idag så de flesta är ju redan färdigplanerade och färdiglagade vad gäller julmaten, då tycker jag att det kan vara en bra idé att nämna vår svenska goda ”minikalkon”. Den gör sig ypperligt som mellandagsmat efter den oftast överkonsumerade julmaten! På julbordet verkar det mest som att det ska vara så många olika sorter (så billigt som möjligt …) som radas upp istället för färre alternativ men med bättre kvalité. Lägg gärna några kronor extra på bra råvaror och njut av smakerna. Du blir mångfaldigt belönad, jag lovar.

Även vid köp av hel kyckling kan du göra olika val. Färsk slår fryst med hästlängder, hel majskyckling från Bjärefågel är överlägsen! ICA har Bjärefågel, den kostar visserligen 68.90 mot Kronfågels 33.90 men prova! En hel fågel räcker till 4 personer, sköter sig i stort sett själv i ugnen och behöver inga dyra tillbehör.

Att fylla kycklingen med vitlök, citron och rödlök samt linda in i bacon gör att dess smaker ligger inuti och går in i köttet från insidan, de möts med smakerna som kommer från skinnet, det rökta baconet och smöret på utsidan! Den smakrika skyn du får kan användas till mycket! Vänd runt klyftad potatisarna i för att rosta i ugnen tillsammans med dina favvokryddor, eller sila den, koka ihop och smaska till med en skvätt vitt vin, några droppar balsamicovinäger och lite grädde. Eller ät den bara som den är till pasta. Eller spara i kylskåpet ett par dagar och använd som stekfett.

Som vanligt vid tillagningen så gäller lägre värme och längre tid, allt för att låta kycklingen visa sig från sin bästa sida! Till den goda smörröran kan du använda de färska örter du får tag på. Nu i vintertid är de inte så glada och speciellt basilikan är hyperkänslig för minsta kyla, så slå in den i tidningspapper för att den ska klara hemresan. Oregano kan du med fördel använda torkad, den smakar nästan mer är färsk … Gör gärna extra mycket av smöret, rulla in i smörpapper och frys. Perfekt smaksättare till kött, fisk och fågel!
Basilika-oreganosmör

SMAKLIG SPIS OCH GOD JUL!

 

Basilika/oreganomör
Ta ca 50 g smör. Låt bli rumsvarmt så att du kan röra det (eller sätt några sekunder i mikron). Salta och peppra med färskmalen svartpeppar. Ha i det finrivna skalet och saften från en halv citron. Rör ner bladen från en kruka färsk basilika och ca 2 msk torkad oregano.

Hel baconlindad kyckling

1 hel färsk kyckling
ca 50 g smör (rumsvarmt)
1 pkt rökt bacon
1 Citron, sköljd och klyftad
4 klyftor vitlök, skalade
1 rödlök, skalad och klyftad
1 kruka färsk basilika
ca ½ l vatten
1 dl kycklingfond
Olivolja
Torkad oregano
Salt
Färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper
2. Rör ner den färska basilikan i det rumsvarma, mjuka smöret. Droppa i saften från en klyfta citron. Ha i en msk torkad oregano, några droppar olivolja samt salta och peppra.
3. Skär försiktigt loss skinnet från kycklingens bröst och lår och gnugga in smöret
under skinnet på bröstet och låret
4. Salta och peppra kycklingen invändigt. Lägg i citronklyftor, några vitlöksklyftor och rödlök
5. Klappa in rikligt med salt, peppar, torkad oregano och citronsaft runt om kycklingen
6. Lägg kycklingen i en väloljad ugnsform, häll i ca en ½ liter vatten, kycklingfond och lite mer tabasco. Har du citron, vitlök och rödlök över så lägg med det i formen.
7. Stick in en stektermometer i kycklinglårets insida (men inte ända intill benet).
8. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, ta ut kycklingen och sänk värmen till 175 grader.
Lägg baconskivorna över kycklingen, peppra lite. Ställ in i ugnen igen, ca 45 min- 1 tim
(innertemperaturen ska vara ca 75-80 grader när den är färdig). Ta ut, lägg folie över och låt vila ca 10 minuter

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s