Lovsång till parmesanen

on

Potatis och lökflarn

Eller rättare sagt till Parmegiano Reggiano. Krångligt namn men det är det namnet som ska stå på etiketten när ni köper parmesan!

Parmesan är ett ord som kan ha betydligt olika innebörd. Allt från billiga kopior till äkta vara. Grana Padano är den inte lika högt stående kusinen som inte alls behöver vara fel, men jag får ont i hjärtat av vissa kopior som säljs i butikerna och som kunderna tyvärr köper då pengarna styr inköpen, inte smaken. Att köpa/sälja färdigriven s.k. ”Parmesan” borde vara olagligt!

Känslan av äkta Parmegiano Reggiano är mäktig och jag önskar att fler hade haft möjligheten att få provat den. Det är ju tyvärr inte riktigt den vi kan köpa på ICA eller Konsum men man kan i alla fall komma i närheten … Det är inget tvivel om att pengar måste pengar styra inköpen, men när du handlar i din dagligvarubutik kan en tjuga innebära stor skillnad, och smaken är väl ett sinne som också behöver belönas? Det är ju ofta så också att äkta vara ger mer smak än industritillverkade produkter, så man använder inte lika stor mängd för att få smaken …
Köper man alltid samma vara så vänjer man sig vid just den varan, men provsmaka den tillsammans med en annan så märker du skillnaden ganska markant.

På en vingård i Verona hade jag den häftigaste smakupplevelse jag någonsin varit i närheten av med ”riktig parmesan”. Självklart gjorde platsen, vinet och sällskapet sitt till men ändå. Det finns ju en hel del sajter på nätet som du enkelt kan beställa ifrån och det är väl värt mödan.
Pasta och parmesan är ju två ganska givna följeslagare, men prova att göra potatis- och lökflarn som i receptet. Det bästa snackset att bjuda dina gäster på! Rena Parmesanchips är också en fröjd för smaken, helst tillsammans med ett glas champagne! Givetvis går det bra med en röd italienare också! Prova Boira´Sangiovese #32431 89:-

SMAKLIG SPIS!

Potatis och lökflarn med parmesan
ca 1 plåt

6 stora fasta potatisar
2 gula lökar
4 msk god olivolja, gärna Extra Vergine
Salt (salta rikligt men tänk på att osten har en del sälta också)
Färskmalen svartpeppar
Färsk timjan (använd gärna torkad också)
2 dl vitt torrt vin
100 gr Parmigiano Reggiano, grovt riven, hälften fint riven

Skiva potatis och lök tunt, gärna med hjälp av en mandolin (ju tunnare desto krispigare).
Blanda olivolja, rikligt med salt, peppar och timjan (torkad) i en skål. Vänd runt potatisen och löken. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dutta på vin och grädda i ugn på 200 grader ca 25 minuter tills den fått fin färg, får gärna vara lite bränd i kanterna. Strö över den finrivna parmesanen direkt du tar ut plåten. Låt svalna och lägg upp på tallrik. Strö på den grovrivna parmesanosten och stjälkar av den färska timjanen.

Parmesanchips
1 plåt

100 g Parmegiano Reggiano
Färskmalen svartpeppar
Olivolja

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsform. Pensla bakplåtspappret med olivolja (osten fastnar annars). Finriv ca 100 g Parmegiano Reggiano. Lägg ut små klickar av den rivna osten, tryck ihop lite och platta till. Strö på lite svartpeppar. Grädda i ugnen på 200 g ca 10 min. Kolla osten så att den inte blir bränd men låt den få lite färg, annars bli chipsen sega. Ta ut, låt svalna och lossa med stekspade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s