Salladens bästa hjälpredor

Jag antar att det är fler än jag som känner lite ångest över att det snart är dags att plocka av sig de bylsiga vinterkläderna och ställas inför den obarmhärtiga sanningen om vad som döljs därunder.

 

 

Detta är ju ett återkommande fenomen varje år, likväl inte sagt att det blir enklare att åtgärda! Själv försöker jag minska på mina portioner men jag älskar ex. pasta och har en förmåga att vräka i mig utan att känna om jag är mätt eller inte. Det är ju så gott!
Att avstå den älskade pastan eller potatisen är inget alternativ, men att minska ner är ett måste.  Så vad göra? Sallad kan ju låta lite tråkigt och kanske ibland kännas som ett måste men det finns bra sätt att förvandla salladen till den bästa delen av måltiden!

En god sallad ger både energi och en bekväm mättnadskänsla och inte minst ett mindre midjemått.
Ett knep jag har där är att göra lite goda tillbehör som på ett enkelt sätt förgyller mina sallader.
Det viktiga är som vanligt att välja rätt råvaror. Prova mitt råd att lägga lite extra pengar på en riktigt bra Extra Virgin Olive Oil.  Se den som en smaksättare, den ska komplettera och harmonisera med de andra ingredienserna.

 

Vinaigrette gör underverk med alla sallader och kan även vara marinad till köttet
Baconcrisps är en sann räddare till de flesta rätter, både kött och fisk men framförallt till sallader.
Basilikaströssel ger en matig smak och konsistens till salladen
Solroskärnor som rostas i japansk soja. Ytterligare en komponent som gör underverk med vilken sallad som helst, även supergott och nyttigt som snacks.

 
Baconcrisps

 

 

 

 

 

Salladsvinaigrette
¾ dl Extra Virgin Oliveoil
¼ Vit Balsamvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 tsk Dijonsenap
Några droppar citron
1 droppe honung
Salt
Färskmalen svartpeppar

Rör ihop balsamvinäger och dijonsenap i en skål. Häll i alla ingredienser i en mixer och låt gå ca 10 sekunder tillsammans med olivoljan och salt, peppar så att allt är mixad. Önskar du smaksätta vinaigretten med ex. färska örter så mixa dom tillsammans. Smaka av genom att doppa ett salladsblad i vinaigretten, salta och peppra mer om det behövs. Låt gärna stå en liten stund så smakerna förenas.
BasilikaströsselBasilikaströssel

4 skivor dagsgammalt vitt bröd
2 dl Extra Virgin Olive Oil
1 kruka basilika, repad
1 liten vitlöksklyfta
ca 50 g parmesan, riven
Salt
Färskmalen svartpeppar

Skär bort kanterna från brödet och smula det. Häll lite olja, salt och peppar i en stekpanna på hög värme och ”rosta” brödsmulorna under omrörning tills de fått fin färg. Lägg åt sidan och låt svalna.
Mixa ca 1dl olivolja med basilikan, vitlöken och parmesanen. Smaka av med salt och peppar.
Droppa på basilikapeston över brödsmulorna och servera till salladen.
Rostade solroskärnor med japansk soja

3 dl solroskärnor
1 dl japansk soja

Vänd runt solroskärnorna i en skål med sojan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta torra i ugnen ca 180 grader 5-7 minuter. Vill du göra dubbel sats så förvara i burk med tättslutande lock i kylskåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s