Vart tog våren vägen …?

on

Helrostad entrecote i skivorVäntan på våren är det mesta som rör sig i våra tankar just nu, men var tog den vägen? Då den inte verkar behagar dyka upp så tycker jag att man kan förbereda dess ankomst och börja plantera sommarens oöverträffade smaksättare, örterna!

Det har nog inte undgått någon att färska örter är min passion och varje vår (…) skriver jag om detta. Det kan inte påpekas nog att de är enkla att hantera och det är en skön känsla att kunna gå ut i trädgården och hämta ett knippe av vad du känner för just nu! Att odla i kruka är givetvis det enklaste för då kan du själv flytta runt dem beroende på väderlek. Visst är det härligt att ha örter som växer i trädgårdslandet men då krävs det mer jobb och får vi en kylsväng såhär tidigt på sommaren är det kört! Man kan chansa och ibland går det bra men än så länge vågar jag inte plantera ut dem utan börjar i kruka.
Vissa affärer har börjat få in riktigt fin rosmarin där stjälken är kraftig och den blir perfekt att ta hem för att sätta i en kruka, tar du sen in den till hösten så övervintrar den fint. Oregano och timjan blir också jätteglada om de får husera i en vacker kruka, de kan blomma till långt in på hösten. Den känsliga basilikan är ett kapitel för sig och måste stå i ensam majestät i egen kruka med fuktig jord. De örter som jag märkt trivs tillsammans i rabatten är persilja, salvia och mynta men jag väntar med att sätta ut dem, de har än så länge fått börja växa till sig i kruka.

Har du dina egna örter så är det ett enkelt och framförallt billigt sätt att variera dina middagar med olika smaker. Har du ex. en fin köttbit så räcker det att salta och peppra innan du tillagar den, ingen marinad behövs då köttet har så fin smak i sig. Man kan smaksätta efter att köttet är tillagat, ett varmt kött tar till sig smaker bättre! Färdigköpta marinader innehåller ofta olja och det täpper till porerna på ett kallt kött som marinerar i kylskåp. Vill du marinera så gör i så fall egen marinad och som vätska använder du buljong eller fond istället.
Denna veckan köpte jag en jättefin bit entrecote som jag grillade runt om, sen gjorde färdig i ugnen på låg värme. Efter att jag skivat den så penslade jag med ett smält smör smaksatt med rosmarin, underbart gott! Till det behövs inget annat än en örtsallad och en bit gott bröd!

SMAKLIG SPIS!

Helstekt entrecote med rosmarinsmör
ca 4 personer

1 bit hel entrecote ca 900 g
1 kruka rosmarin
ca 50 g smör
några droppar balsamico
Olivolja
Salt och färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Vill du så skär bort hinnor men låt gärna fettet vara kvar för smaken. Klappa in rikligt med salt, färskmalen svartpeppar och olivolja. Grilla eller stek  runt om. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen. Detta tar ca 55 min, då är innertemperaturen ca 58-60 grader, dvs. medium. Låt vila under folie ca en kvart. Skär i tunna skivor och pensla med rosmarinsmör. Lägg upp på fat och dekorera med ruccola.

Rosmarinsmörörter trädgård
Smält smöret på låg värme i en kastrull, det ska inte bubbla. Finhacka rosmarinkvistarna och blanda med smöret. Droppa i balsamvinäger efter smak och salta och peppra. Låt stå och dra till sig smakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s