Mozzarella – den mumsigaste färskosten

on

 

mozzarella caprese

Mozzarella är en härlig kompis i köket och vid grillen på sommaren. Visserligen lyser sommaren med sin frånvaro man kan ju inte få allt så då får vi äta massor med mozzarella istället!

 

Mozzarella är den italienska färskosten som blivit så populär världen över, och ibland kan man fråga sig varför? En gummiaktig ostklump som knappt smakar något?
Nåja, har man någon gång smakat äkta mozzarella gjord på buffelmjölk så är den beskrivningen helt fel. Den nötaktiga smaken och krämigheten som gör att den smälter i munnen gör att man förstår varför den blivit så populär. Tyvärr är det ju så att allt som är populärt kopieras och görs i billigare varianter med olika fantasirika namn, det är ofrånkomligt.

Med tanke på att äkta mozzarella är en utpräglad färskost och att den ska helst ätas inom ca 3 dygn efter tillverkningen så är det fullt förståeligt att vi får nöja oss med kopiorna. Inget fel med det, men prova gärna osten gjord på buffelmjölk och jämför med osten gjord på komjölk, jag lovar att ni känner stor skillnad. Bägge sorter finns att köpa i dagligvaruhandeln. Underbar i sallader, till mackor, i smör och till allt annat! Smakar inte så mycket kanske, men tillsammans med goda smaksättare blir den fantastisk! Mozzarella på pizzan är en klassiker som jag tror många gånger glöms bort p.g.a. den färdigrivna ”osten” som finns att köpa. Jag brukar använda både finriven parmesan och mozzarella på pizzan, de kompletterar varandra bra.

Mozzarella har en relativt kort hållbarhet och det är viktigt att den förvaras kallt i kylskåp. Om du vet med dig att du bara ska använda en del av mozzarellan, kan du spara spadet och förvara resterande mozzarella i så torkar den inte ut. Tänk på att inte ta i osten med fingrarna utan använd en tång.
Visste du förresten att mozzarellan går bra att frysa! Lägg bara in den hela, oöppnade förpackningen med sitt spad i frysen. Låt den sedan långsamt tina i kylen. Den blir givetvis inte lika bra som den färska men går utmärkt att använda i matlagningen!

SMAKLIG SPIS!

Caprese
(Mozzarellaost och tomater i lika delar är en traditionell rätt från Capri).
Till salladen är en god olivolja nästan den viktigaste ingrediensen. En gräsig olivolja sammanflätar smaken med basilikan, tomaterna och mozzarellan på ett perfekt sätt!

Stora mogna tomater
Mozzarellaost
Färsk basilika
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Extra virgin olivolja

Skiva tomaterna och osten i halvcentimetertjocka skivor och varva dem på ett serveringsfat. Salta, peppra och riv rikligt med färsk basilika över samt ringla över olivolja.

Grillad baguette med mozzarella- och parmesansmör Grillad baguette
Blir det smör över så går det utmärkt att förvara i kylskåpet i ett par dagar, använd ex. till att smaksätta pasta.

100 g rumsvarmt smör
1 bit mozzarella, finhackad
50 g parmesan, finriven
1 stor klyfta vitlök
Salt
Färskmalen svartpeppar
Torkad oregano

Pressa vitlöken och rör ner i smöret. Blanda i osten, salta och peppra rikligt. Rör i oregano efter smak. Skär och dela baguetten i portionsstorlek. Bred smöret på bägge sidor inne i baguetten och vira in brödbitarna i dubbla folieark. Grilla på hög värme ca 3-4 minuter på varje sida (öppna gärna folien och kolla att det inte bränns, smör har den förmågan …). Har inte osten smält ordentligt så lägg åt sidan på indirekt värme och låt ligga några minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s