KARRÉ- KUNG PÅ GRILLEN

on

Grillad fläskkarré

Fläskkarré är det ultimata köttet till sommarens hemmakockar vid grillen. Visst, massor av insprängt fett men jämfört med en – nästan omöjlig att grilla snustorr -flintastek så vinner den överlägset.

Karrén är en mycket prisvärd del av grisen, ofta marmorerad med en del insprängt fett vilket gör den smakrik, saftig och enkel att grilla utan att den blir för torr. Fettet går att skära bort men en torr övergrillad flintastek går inte att reparera!
Att förbaka , snabbt kyla ned och sedan låta den få en stekyta på grillen är att perfekt sätt att tillaga ett billigt kött som fläskkarré. Kan vara bra att beräkna lite extra per portion men det är ju ett jämförelsevis billigt kött som ofta dessutom är på kampanj så det blir inte så tungt för plånboken.
Absolut bästa och godaste karré får du om du bakar en hel bit i ugnen i folie och låter ligga under natten i sin sky, därefter skär i skivor och grillar för härligt rökig smak.  Har du inte tiden och vill förbaka i ugnen så är karrén tacksam att lägga på grillen direkt för en mör köttbit.
Bara skär i lite tjockare skivor(2 -3 cm), platta ut, salta och peppra rikligt och grilla hastigt ett par minuter på varje sida för härlig grillyta och pensla sedan på den marinad eller glaze du vill ha. Låt dem ligga i folie på indirekt värme ca 4-5 minuter för att bli klara.

Somrig färskpotatissallad
Färskpotatissallad med rostade sesamfrö och färska, krispiga haritcot vertes, sockerärtor och rädisor är en god mix som får en mustig smak av en senapsvinaigrette. De oskalade sesamfröna får en underbar smak när man rostar dem. Lägg dem i torr panna på hög värme några minuter, rör om hela tiden och passa så att de inte bränns. I receptet nedan har jag inte angett några direkta mängder av de olika grönsakerna, det är givetvis efter egen smak. Man kan ju variera olika grönsaker beroende på vad man hittar i grönsaksdisken just nu.
När man kokar gröna grönsaker så är det viktigt att spola av dem direkt i kallt vatten så att de behåller sin gröna färg och inte blir mjuka. Potatissalladen kan du gärna förbereda på dagen om den ska ätas på kvällen men tänk på att ta ut den ur kylskåpet minst en halvtimme innan den ska ätas så att den inte är för kall.

SMAKLIG SPIS!

Hel karré i ugn (som sedan grillas)

ca 1 kg hel karré
3 msk Reese Hickory liquid smoke
1 burk passerade tomater
1 msk flytande honung
1 klyfta pressad vitlök
Några droppar tabasco
Salt och färskmalen svartpeppar

Hickorysmör

50 g smör
Några droppar Reese Hickory
Några rivna blad salvia (kan uteslutas)
Färskmalen svartpeppar

Smält smöret på låg värme, blanda i de andra ingredienserna.

Sätt ugnen på 125 grader.
Klappa in rikligt med salt och peppar runt om köttet. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Ta stora, dubbla folieark, lägg på en ugnssäker form. Lägg på köttet samt häll på marinaden. Vira folien runt köttet och ställ in i ugnen. När innertemperaturen är 55 grader är köttet klart, det tar ca 50 min. Låt svalna och vila i folien i skyn, gärna över natten.
Ta fram köttet och låt bli rumsvarmt. Skär i 2 cm tjocka skivor. Grilla på hög värme ca 2 minuter på varje sida. Efter du har grillat köttet så tar du av det, penslar på lite hickorysmör och låter vila några minuter under folie.

Färskpotatissallad

ca 1 kg färskpotatis
1 bunt grön sparris (skär av änden)
Rädisor
Färska haricot vertes
Sockerbönor
Rostade sesamfrö
Salt och färskmalen svartpeppar
Olivolja

Koka potatisen i lättsaltat vatten, låt ånga av. Vänd runt i olivolja, salta och peppra rikligt.
Koka de andra grönsakerna lätt, var för sig i lättsaltat vatten (till sparrisen en nypa socker också) och spola direkt av i kallt vatten. Skiva rädisorna tunt. Vänd runt potatisen med grönsakerna, sesamfröna och vinaigretten. Låt gärna stå en stund så att smakerna kommer fram.

Senapsvinaigrette

Tre delar olivolja
2 delar balsamvinäger
1 del dijonsenap
Salt och peppar

Rör ner senapen i balsamvinägern, droppa i olivoljan under omrörning och smaka av med salt och peppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s