Sommarens sallader, såser och röror

on

Gremolata

Sommarens grillkvällar med kött och fisk behöver goda sallader, såser och röror som sällskap för att harmonera smakerna. Det enklaste sättet att få fram harmoni är att utgå från sälta, sötma och syra.

A och O är alltid syra tycker jag. Citron och lime gör underverk med det mesta. Många gånger är man rädd att använda citron, exempelvis i kalla, lite fetare såser men det ska man inte vara. Ett par droppar kan göra underverk med smaken och det betyder inte alls att det behöver smaka citron. Smaka dig fram och hitta din egen smak!

Den vackraste och fräschaste salladen just nu tycker jag är den med gurka och melon som kompletteras perfekt tillsammans med lime, mynta och fetaost. Här samspelar smakerna på ett underbart sätt. Dela gärna gurkan och kärna ur den så blir det
inte vattnigt.
Gremolata är absolut min favvo till det mesta! Knallgrön persilja som blandas med citron, vitlök och en gräsigt god olivolja. Passar till det mesta, lägg under skinnet på kycklingen du ska grilla, vänd runt i pastan eller bara ha som tillbehör till köttet.
Parmesankrämen kan givetvis göras på creme fraiche men jag föredrar Mascarpone. Det är en italiensk färskost som är lite ”matigare” i smaken och kompletterar sig bra med de andra ingredienserna. Den här krämen är underbart god till allt grillat!

SMAKLIG SPIS!

Gurka och melonsallad med lime & fetaostGurka och melonsallad
1 gurka, skalad (gärna urkärnad)
1 Cantaloupemelon
2 lime, finrivet skal och saften
1 fetaost
1 knippa mynta
Olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Skiva gurkan eller skär långa remsor med potatisskalare. Dela och kärna ur melonen, skär i bitar. Blanda melon och gurka, pressa över saften, skalet från limen samt vänd runt i lite olivolja. Salta och peppra lätt. Strimla myntabladen och rör i. Servera med fetaost och droppa över lite mer olivolja.


Gremolata
1 knippe bladpersilja
1 knippe krusig persilja
2 citroner, finrivet skal och saften
2 stora vitlöksklyftor, pressade
Olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Hacka persiljan och blanda med citronskalet, saften och den pressade vitlöken. Rör runt i olivolja, salta och peppra. Låt stå en stund, smaka av.

Parmesancreme
1 burk Mascarpone
100 g finriven parmesan
1 finhackad klyfta vitlök
1 näve strimlad basilika
Några droppar citron
Salt
Färskmalen persilja

Rör runt alla ingredienser, låt stå en stund och smaka sedan av.

En kommentar Lägg till

  1. thefoodfactory skriver:

    Reblogga detta på the Food Factory.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s