Gnocchi, kapris, salvia & smör

on

Gnocchi salvia smör
Det känns onekligen som att sommaren som aldrig kom börjar lida mot sitt slut. För mig betyder det att alla fräscha, krispiga sommarsallader får dra sig tillbaka, istället får mer matiga tillbehör kompanjera måltiden
.

 

Förändring är bra sägs det och att byta ut pastan mot gnocchi är ett steg i rätt riktning. Gnocchi är det italienska namnet på ett antal olika tjocka, mjuka nudlar eller klimpar som görs på ex. potatis, vetemjöl eller mannagryn. Enkla att göra själv men finns också att köpa färska vacumpackade för enkelhetens skull! Jag gillar de som är gjorda på potatis bäst, underbart goda och mycket enkla att tillaga snabbt med olika smakkombinationer. Gnocchi precis som pasta kanske inte direkt smakar så mycket själv men är en perfekt bas till olika sallader med dina egna favoritingredienser.
Blanda ex. ruccola, rökt knaperstekt sidfläsk(eller bacon), små mogna tomater, olika färska örter som ex. bladpersilja, basilika och timjan samt riv över massor av färskriven parmesan! Färskmalen svartpeppar och flingsalt avslutar!
Eller gör den på samma sätt som i receptet men utan smör och salvia, vänd den istället i olivolja och strö över rikligt med rostade sesamfrö tillsammans med riven färsk basilika och tomat. Jättegott att servera som tillbehör till ugnsbakad lax eller annan fisk.

Kapris är en trogen vän att använda i höstens matlagning och en underbar smaksättare som många gånger tyvärr glöms bort. Många tycker nog att den har en stark, lite bitter smak men den gör underverk för smaken i allt som inkluderar kött, för såser, fonder eller smöriga skyer. Gör sig även bra i en krämig potatissallad tillsammans med senap och honung. Eller fritera den i lite olja i en stekpanna så blir den härligt knaprig! De större kaprisbären smakar som vanlig kapris men är lite mildare i smaken. Vackra att dekorera med eller bara att äta som tilltugg! Prova dig fram, ge kapris en chans!

SMAKLIG SPIS!

Smörstekt gnocchi med salvia och kapris

1 påse (500g) Gnocchi di patate
50 g smör
1 kruka salvia
2 tsk kapris
Riven parmesan
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

 

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den i ca 1-2 minuter. När den flyter upp till ytan är den klar, ta upp med en hålslev.
Värm en klick smör och färskmalen svartpeppar i en stor stekpanna på hög värme. När smöret slutar bubbla, lägg i kaprisen och den avrunna gnocchin och stek för knaprig stekyta, vänd dem inte utan låt dem ligga ett par minuter för att det ska bli en nästan bränd stekyta.
Ta bort pannan från värmen, lägg i resten av smöret och den grovhackade salvian. Riv över lite parmesan. Smaka av med salt och rikligt med peppar (var försiktig med saltet då kaprisen i sig är ganska salt). Låt stå gotta till sig några minuter, vänd om under tiden.
Servera till en god köttbit, aioli och en bit bröd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s