Chili con carne- härlig höstgryta

Chili con carne

Hösten är en underbart vacker årstid, speciellt som det varit dom sista veckorna med sol och lite kallare, klar luft!
Nu har det blivit dags att laga grytor!

 

Istället för att stå ute och grilla så kommer inspirationen av att stå vid spisen och göra en god gryta! Det mest spännande med att göra en gryta är att smaka av hela tiden för att se hur smakerna utvecklar sig och hur de kombineras med varandra. Det ju är så behändigt då den bara behöver lite hjälp i starten sen sköter den sig själv, smakerna ändras under tiden beroende på hur lång tid grytan puttrar.
För min del är det just nu chili con carne som gäller och jag älskar experimenterandet med att prova mig fram för att hitta den bästa smaken! Just nu tycker jag att, med de mått jag angivit i receptet, har hittat en bra balans mellan alla ingredienser så att inte någon sticker ut för mycket.

Chilistyrkan kan man ju bara gå på efter egen smak, jag gillar lite hetta i maten så jag använder olika sorters styrka på chilin, både Habanero och röd och grön chili. Känner man för det kan man få fram maximal smak av chilifrukterna genom att torrosta dem i en 225 grader varm ugn i cirka 5 minuter.Chilifrukter

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili från Texas ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs. Den ska smaksättas med mycket chili och skiljer sig alltså rejält från vår försvenskade chili con carne, men smaka dig fram och hitta din egen favorit.
Vill man använda köttfärs så går det givetvis utmärkt men prova gärna med den mycket prisvärda högreven, som tillsammans med bacon och rökt sidfläsk skapar en fantastisk smaksensation.

Jag tycker den passar ju utmärkt som ”fredagsmys” för hela familjen då den även är smaksatt med vuxentacokrydda, dvs, spiskummin. Duka upp grytan på bordet och ställ fram skålar med goda tillbehör, ex skivade tomater, tärnad avokado, skivad rödlök, riven cheddar, kidneybönor, bröd samt en grön mixsallad. En skål creme fraiche, en kruka finhackad koriander och lite nachochips är pricken över i!

SMAKLIG SPIS!

Chili con carne
8-10 personer

ca 1,6 kg högrev
2 pkt bacon, i bitar
ca 200 g rökt sidfläsk, i bitar
2 gula lökar, finhackade
4 stora vitlöksklyftor, finhackade
3 röda chilifrukter, delade, urkärnade och finhackade
3 msk chilipulver
2 msk mald spiskummin
2 msk torkad oregano
2 lime, saften
500 g krossade tomater

50 cl mörkt öl
ca 3 dl vatten
Salt
Färskmalen svartpeppar
Olivolja

1. Putsa högreven från fett och bindväv, skär i centimeterstora bitar, vänd runt i en tsk salt och peppra lätt.
2. Stek bacon och det rökta sidfläsket knaperstekt i omgångar i en stor gryta, tag upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Stek högreven i baconfettet och olivoljan. Stek i omgångar så att köttet får fin färg runt om. Lägg åt sidan i skål
4. Fräs lök, vitlök och chili i grytan några minuter.
5. Lägg tillbaka köttet i grytan med löken och chilin. Krydda med chilipulver, spiskummin och oregano. Rör om. Slå på öl, krossade tomater, limesaft och vatten.
6. Låt småputtra ca 2 timmar med locket på. Smaka av under tiden för att se hur smakerna utvecklar sig.
7. Lägg i bacon och rökt sidfläsk.

Servera som jag skrev med massa olika tillbehör. Passar givetvis även till ris, pasta eller potatis. Får grytan stå i kylen 2-3 dagar blir den bara godare!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s